5 gode råd om kort til ferien

Hvert år oplever mange danskere at få deres kort afvist på ferien. Det kan fx være ved billeje, hvor et Visa/dankort ikke altid er godt nok. Eller fordi man har nået loftet for, hvor meget man må hæve. Her på siden har vi samlet en håndfuld gode råd til, hvordan du undgår bøvl med betalingen, mens du er afsted.

1. Medbring mindst 2 kort på ferien

Det er altid en god idé at medbringe kort nummer 2 på ferien. Så har du et ekstra kort, hvis det ene kort bliver væk, går i stykker, rammer for­brugs­græn­sen eller af anden grund ikke kan bruges der, hvor du befinder dig.

Læs mere om Mastercard

2. Husk forskellige typer af kort

Det er også en god idé at sikre, at du tager to forskellige typer kort med på din ferie. Forskellige kort har nemlig hver deres fordele (og begrænsninger), som vi har listet herunder.

Vi anbefaler dig at tage både et Visa/dankort og et Mastercard med på ferie:

Visa/dankort

  • Et Visa/dankort er rent teknisk at betegne som et debetkort, fordi pengene bliver trukket med det samme. Visa/dankort har en forbrugsgrænse (limit) på 25.000 kr. pr. løbende 7 dage, og hvis du netop hjemmefra har betalt hotel og billeje med Visa-delen af dit Visa/dankort (fx via en udenlandsk udbyder), bør du være opmærksom på, at du godt kan risikere at ramme grænsen på 25.000 kr. midt i din ferie.

Mastercard debit

  • Med en anden type debetkort som fx Mastercard debit kan du kun bruge de penge, der står på kontoen - der er ingen kredit. Pengene bliver trukket straks eller få dage efter, du har brugt kortet. En anden fordel ved et Mastercard debit er en høj forbrugsgrænse (limit) på 10.000 kr. om dagen ved hævninger i automat og 30.000 kr. om dagen ved køb i forretninger mv. Så hvis din konto er godt fyldt op, kommer du ikke i pengenød. Debitkort har desuden typisk lavere gebyrer i udenlandske automater end kreditkort. Det koster 15 kr. at hæve kontanter i ATM med et Mastercard debit kort i udlandet. Med et Mastercard credit koster det minimum 50 kr.

Mastercard

  • Med et kreditkort som fx Mastercard bliver pengene ikke trukket med det samme. Du får en rentefri kredit på mindst 10.000 kr. og ”gratis kredittid”, da du først betaler pengene tilbage til Mastercard-kontoen 15-45 dage efter, du har brugt kortet. Visse steder i udlandet er det påkrævet at benytte kreditkort i stedet for debetkort, hvis du fx vil reservere hotel eller leje bil. Et alm. Mastercard har en forbrugsgrænse (limit) på op til 30.000 kr. pr. løbende 30 dage. Men der er forskellige limits afhængig af korttype.

For at få et Mastercard hos os, skal du bo i Danmark, være kunde hos os og opfylde vores almindelige regler om kre­dit­vær­dig­hed, dvs. have en almindelig sund økonomi.

Læs mere om Mastercard

Husk det blå sundhedskort

Rejser du på ferie inden for EU samt til Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, så skal du udover dit pas også huske det blå sundhedskort. Har du ikke det blå sundhedskort, så bestil det i god tid. Der er 2-3 ugers leveringstid på kortet, som giver ret til sundhedsydelser på samme vilkår som borgerne i det land, du opholder dig i. I mange sammenhænge er det derfor også en god ide at tegne en rejseforsikring for at være fuldt dækket.

3. Skal du leje bil? Husk kreditkort, ikke Visa/dankort

Mange udenlandske bil­ud­lej­nings­fir­ma­er kræver, at du har et kreditkort (fx Mastercard, men ikke Mastercard debit eller Visa/dankort) med til skranken, når du skal have udleveret din lejebil. Det står i deres for­ret­nings­be­tin­gel­ser. Har du ikke den påkrævede korttype med, kan du risikere, at de nægter at udlevere bilen til dig, og så har du tabt dine forudbetalte penge - nogle oplever også, at de kun kan få udleveret bilen mod, at de tegner en ekstra forsikring, hvis de kun har et debetkort med sig. Du kan dog godt forudbetale leje af bilen hjemmefra med et Visa/dankort.

Læs mere om billeje på udlandsrejsen, og hvilket betalingskort du bør anvende. 

4. Kontanter eller kort: Hvad er bedst?

Generelt anbefaler vi, at du primært bruger kort til de fleste betalinger i udlandet. Det er billigere og mere sikkert. Det kan også være rart at have en lille portion valuta med hjemmefra til en start. Som kunde hos os betaler du ikke noget gebyr for at hæve euro, britiske pund, amerikanske dollars og thai baht i vores pengeautomater. Læs mere her.

Du kan også hæve kontanter på din fe­ri­e­desti­na­tion. Det er faktisk blevet  lidt billigere at hæve kontanter i de 19 EU lande. Tidligere var mini­mums­ge­by­ret på 30 kr. pr. hævning, men det er nu halveret til kun 15 kr. i gebyr pr. hævning. Læs mere her

Vær opmærksom på, at du ikke kan returnere valuta til os. Hæv derfor ikke mere, end du skal bruge.

5. Kortet kan også give dig mulighed for rejseforsikring

Mange Mastercards har tilknyttet – eller giver mulighed for tilkøb af – en rej­se­for­sik­ring. Den gælder hele året rundt, og hvis den ikke allerede er inkluderet, så er den ofte billigere end en til­købs­for­sik­ring via din rejseudbyder. Forsikringen dækker også, selvom du ikke har betalt rejsen med kortet, og forsikringen kan træde i kraft, inden du modtager dit Mastercard. Rej­se­for­sik­ring til kreditkortet Mastercard credit kan tilkøbes fra kun 395 kr. om året. Mastercard debit med rej­se­for­sik­ring starter på 795 kr. 

Læs mere om priser og for­sik­rings­dæk­nin­ger

Bestil et Mastercard