6 tips til en jul uden minus på kontoen

Julepynten pryder formentlig de fleste danskeres hjem, kalenderlysene brænder i stuerne, og første omgang klejner har taget boblebad i gryderne. Det er jul, og danskerne skruer gerne ekstra op for hyggen - og forbruget. Næstefter sommerferien er julen faktisk den dyreste tid på året. Så hvis du godt vil undgå økonomiske tømmermænd, der varer lige til påske, så læs med her. Vi har nemlig samlet 6 tips til, hvordan du sparer skillinger og slipper lidt billigere fra julens mange fristelser.

1. Læg et julebudget

Selvom julen for de flestes vedkommende er en stor post i hver­dags­bud­get­tet, undlader mange danskere at lægge et selvstændigt budget for højtider. Konsekvensen er ofte desværre, at mange falder for alt for mange fristelser i julemåneden og køber gaver, pynt og mad for penge, der ikke findes i det daglige budget.

Hvis det er svært for dig at få enderne til at mødes i julemåneden, bør du derfor altid lægge et budget. Du kan nemt oprette et julebudget i netbank og på den måde få overblik over udgifterne og sætte loft over forbruget.

2. Opret en julekonto

Hvis du allerede har oprettet et budget og oplever, at det stadig kniber med at få pengene til at slå til i julemåneden, må du gribe til andre tiltag. Og her er opsparing et nøgleord. Jo tidligere du kommer i gang med at spare op, desto bedre. Så det handler om at være ude i rigtig god tid - gerne et helt år før jul - og oprette en særskilt op­spa­rings­kon­to til formålet. Sådan kommer du i gang:

  • Opret en konto gratis i din netbank og navngiv fx kontoen "Julekonto"
  • Regn på hvor mange penge du skal bruge til jul næste år
  • Opret en fast månedlig overførsel til kontoen, så du løbende sparer det beløb op, du skal bruge til næste år

3. Aftal et julegavebudget og køb gaverne i god tid

Bliv enige om et beløb til julegaver i jeres familie, som alle kan være med på. I kan også give fællesgaver til par eller hver familie - eller nøjes med kun at give gaver til børnene. Og køb så dine julegaver i god tid. Al erfaring viser, at indkøbsture foretaget under stress – fx i sidste øjeblik med lange køer og utålmodige børn - i de fleste tilfælde bliver dyrere, end hvis du har fred og ro til at foretage købene.

4. Køb brugt eller giv et gavekort til serviceydelser

Nettet flyder over med brugte ting, som folk gerne vil sælge. Står du og skal finde en gave til et yngre barn i familien, kan det være en ide at købe legetøjet brugt, fx elektronik med et år på bagen. Kvaliteten kan være tæt på lige så god som på et nyt stykke legetøj, og barnet bliver formentlig lige så glad. Du kan også lave gaven selv, og det behøver ikke være et par hjem­me­strik­ke­de sokker. Mange større børn og voksne vil sikkert blive rigtig glade for et klippekort til fx opvask, kørsel, bilvask, pasning af børn eller kæledyr.

5. Pas på butikkernes lånetilbud

Når du står der i butikken med paraderne nede og har fundet den perfekte (og lidt dyrere end forventet) gave, så kan det være ekstra fristende at kaste sig over et af de hurtige lånetilbud med lave månedlige ydelser og rentefrihed. Men pas på! For det første risikerer du at købe for mere, end du måske ellers ville have gjort (og har råd til). For det andet risikerer du, at der løber flere omkostninger på lånet, end du regner med. Selvom lånet skiltes som rentefrit, er renten nemlig sjældent den eneste omkostning. Så det er altid en god ide at rette blikket mod ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) – særligt også hvis du vil sammenligne tilbud fra butikken og evt. også banken.

6. Pas på elforbruget i julen

Langt størstedelen af den strøm, vi henter ud af stikkontakten, er i dag grøn ifølge Dansk Energi. Det er naturligvis en god ting, men strømmen koster stadig penge, og mange skruer godt op for julehyggen med ekstra mange lys tændt både indenfor og udenfor. Det er flot at se på, men husk at elmåleren så også løber hurtigere rundt end normalt. Så hvis pengene er knappe, kan du med fordel skrue lidt ned for belysningen.

Få rådgivning om budget

Ønsker du at få bedre overblik over din økonomi, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og i weekenden kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder, så hører du fra os inden for to hverdage.

Emne

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.

Se også