Eje eller leje sommerhus: Hvad kan bedst betale sig?

Eje eller leje sommerhus: Hvad kan bedst betale sig?

2021 var endnu et hæsblæsende år på det danske sommerhusmarked, hvor rekordmange valgte at leje et sommerhus til at holde ferie i. Hvordan forholder det sig egentlig i år? Vores privatøkonom Brian Friis Helmer har regnet på tallene, og giver en status på hvad der giver mest mening - at eje eller leje sommerhus.

Det danske sommerhusmarked har oplevet en kraftig medvind de senere år. Først kom forbedrede belåningsmuligheder, mens også bundfradraget ved udlejning af sommerhus via bureau blev hævet markant. Hertil er så kommet 2 år med skyhøje handelsaktivitet på sommerhusmarkedet. Inden man køber et sommerhus, skal man derfor være bevidst om, at det en større investering. Her skal man naturligvis huske på, at det ikke kan gøres op i penge alene, da man samtidig får et samlingssted for familien i ferierne. Man kan dog også leje sommerhuset ud en del af året, og på den måde får dækket nogle af omkostningerne ved at eje sommerhuset.

video Play

Privatøkonom Brian Friis Helmer

1. Det koster det at eje et sommerhus

Tager vi udgangspunkt i et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvm., så koster det i dag ca. 1,4 mio. kr. at købe. Sommerhuset kan finansieres med et realkreditlån som udgør 75% af prisen, mens resten skal finansieres med et banklån og/eller opsparing på min. 5% af husets værdi. Vælger man et 30-årigt fastforrentet realkreditlån, giver det en månedlig omkostning til renter og bidrag på realkredit- og banklån på 3.420 kr. efter skat (1. år). Dertil kommer omkostninger til ejendomsskatter, forsikring, renovation og vedligeholdelse, der løber op i ca. 3.120 kr. om måneden.

Køb af sommerhus til ca. 1,2 mio. kr.

  75 pct. realkredit (fastforrentet) og 20 pct. banklån
Drift (fx forsikring, renovation og vedligeholdelse) 1.960 kr.
Boligskatter 1.160 kr.
Renter og bidrag efter skat (1. år) 3.420 kr.
Omkostninger i alt pr. måned
(ekskl. forbrug af el, vand og varme)
6.540 kr.
Omkostninger i alt pr. år
(ekskl. forbrug af el, vand og varme)
78.480 kr.
Antal uger lejet i sommerhus for samme beløb 17

Kilde: Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer, maj 2022.

Vidste du, at du hos os kan få nogle af markedets stærkeste lån til sommerhus?

Vidste du, at du hos os kan få nogle af markedets stærkeste lån til sommerhus?

Læs mere og beregn

Bliv BoligKlar på 24 timer

Book et møde med 1 times varsel. Senest 24 timer efter mødet, får du svar på, om boligen kan blive din.

2. Sådan kan du nedbringe omkostningerne ved at eje

Hvis du vælger at blive sommerhusejer, så findes der ifølge Brian Friis Helmer en helt oplagt økonomisk fordel, du kan overveje at benytte dig af. Du kan nemlig reducere omkostningerne betydeligt, hvis du giver andre mulighed for at få glæde af sommerhuset. Det er naturligvis meget afhængigt af, hvor mange uger om året, du vælger at leje sommerhuset ud, og hvor meget udlejningsbureauet tager i honorar. Men hvis du udlejer dit sommerhus for 4.500 kr. om ugen, og udlejningsbureauet tager ca. 40 pct. af indtægten for at stå for det praktiske, så kan sommerhuset faktisk indbringe dig ca. 2.700 kr. om ugen - efter omkostninger til bureauet og skat. 

Lejer du sommerhuset ud i 17 uger om året, vil økonomien i sommerhuset med andre ord forbedres betydeligt, fordi det reducerer omkostningerne for dig som ejer af huset med ca. 50.000 kr. En række parametre kan ændre på dette regnestykke, såsom den fremtidige prisudvikling på sommerhuse, beliggenhed, størrelse på sommerhuset, indretningen af sommerhuset og størrelsen på honoraret til udlejningsbureauet.

Så meget kan sommerhusudlejning indbringe

  Udlejningspris Omkostninger til bureau og skat Indtægt efter skat
Udlejning af sommerhus pr. uge 4.500 kr. 1.800 kr. 2.700 kr.
Udlejning af sommerhus i 17 uger  76.500 kr. 30.600 kr. 45.900 kr.

Kilde: Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

Sommerhuskøb skal altid drives af behov og økonomi

Sommerhuskøb skal altid drives af behov og økonomi

 

 

 

Overvejer du at købe sommerhus, bør du pakke alle spekulationer om den fremtidige markeds- og prisudvikling helt væk, fokusere på, hvad netop jeres familie har behov for og har økonomi til og betragte sommerhuskøbet som en langsigtet investering.

Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer

3. Hjælpende økonomisk hånd ved udlejning af sommerhuset

Det er muligt at reducere nogle af omkostningerne ved at eje et sommerhus, hvis man i perioder hen over året lejer det ud. Tager vi udgangspunkt i de 4.500 kr. i leje om ugen, og lader et udlejningsbureau stå for det praktiske, kan et almindeligt sommerhus indbringe ca. 2.700 kr. om ugen efter omkostninger til bureauet og skat. Det er naturligvis meget afhængigt af, hvor mange uger om året, man lejer sommerhuset ud, og hvor meget udlejningsbureauet tager i honorar. I dette eksempel er det antaget, at udlejningsbureauet tager ca. 40% af indtægten. Lejer man fx huset ud i 17 uger om året, så er der også nogle uger tilbage i højsæsonen, hvor man selv kan bruge det. De 17 ugers udlejning vil forbedre økonomien i at eje sommerhuset. Det reducerer nettoomkostningen ved at eje med ca. 44.000 kr. og svarer til ca. 10 ugers leje af sommerhus.

Hør om dine muligheder for at låne til sommerhus

Ring til os på 38 48 48 00 alle hverdage kl. 8-20 eller i weekenden kl. 10-16. Du kan også udfylde nedenstående formular, så kontakter vi dig telefonisk inden for to hverdage.

Emne

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her

Dine oplysninger

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem.

Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger på al-bank.dk/persondata.