7 gode råd om køb af sommerhus

Få gode råd til, hvad du som potentiel køber skal holde øjnene stift rettet mod, og hvad der er mindre vigtigt at fokusere på.

1. Køb med hjertet

Køb af sommerhus skal som udgangspunkt altid være drevet af lyst og behov – af drømmen om sit helt eget feriested - og ikke af spekulationer omkring udviklingen i markedet og priserne.

Med andre ord skal du pakke alle statistikker omkring udbud, prisstigninger og prisfald helt væk og i stedet fokusere på, hvad netop jeres familie har behov for og har økonomi til. Det er nemlig her, du og familien skal kunne slappe af og nyde fritiden - og friheden.

Så det er vigtigt, at I kan se jer selv som sommerhusejere og føler jer i hjemlige omgivelser. Finder I et sommerhus til salg på nettet, så kør forbi og se sommerhuset, grunden og området flere gange og på forskellige tidspunkter af døgnet – så kan I som regel ret hurtigt fornemme, om det vil være det rigtige sted for familien.

2. Vand, natur og afstand fra hjemmet

Vand er som udgangspunkt altid populært, og for de fleste danskeres vedkommende skal sommerhuset også gerne omkranses af smuk natur. Og så skal der helst ikke være alt for langt at køre dertil hjemmefra.

Find ud af hvilke som­mer­hu­s­om­rå­der, der ligger i en radius af det antal kilometer, I er villige til at køre hjemmefra, og få overblik over de sommerhuse, der er til salg i områderne – på den måde får I en bruttoliste samt et prisinterval, I kan arbejde videre ud fra, f.eks. i samarbejde med en rådgiver.

Vil du tale med os?

3. Hus i sommerhalvåret eller året rundt

I Danmark må du som udgangspunkt kun bo i dit sommerhus i sommerhalvåret, dvs. fra 1. marts til 31. oktober. I vinterhalvåret må du kun overnatte i dit sommerhus under kortvarige ferieophold.

Pensionister kan dog på grund af nye regler bruge sommerhuset som helårsbeboelse, hvis de har ejet huset i et år. Hvis du ikke er pensionist, men stadig gerne vil kunne bruge sommerhuset hele året rundt, kan du se efter et fritidshus, som er helår­s­an­ven­de­ligt, eller en såkaldt flexbolig.

Flexboliger er tidligere helårshuse, som ofte ligger tæt på vand og i naturskønne omgivelser, og hvor den enkelte kommune har givet tilladelse til brug af huset en del af eller hele året.

4. Familiens gemmested eller plads til gæster

Den største værdi ved at eje et sommerhus realiseres ved at bruge det. Derfor er det en rigtig god ide at danne sig et overblik over, hvad familien skal bruge sommerhuset til. Det har nemlig stor betydning for, hvor stort sommerhuset skal være.

Hvis du regner med, at I får mange gæster på besøg i sommerhuset, er det fornuftigt at sikre sig, at huset har nok kvadratmeter og værelser til sammenkomster og overnattende gæster – vejret tillader ikke altid, at der bliver slået telt op.

Omvendt, hvis sommerhuset alene skal bruges som et ”hemmeligt” gemmested for jer og ingen andre, kan I formentlig klemme jer sammen på færre kvadratmeter - hvilket naturligvis får betydning for prisen.

5. Livsnyder eller handyman

Er du blandt halvdelen af danskerne, der mener, at et sommerhus skal være let at vedligeholde, er det nok ikke et gammelt træhus, du og familien skal på udkig efter.

Det betyder dog ikke, at sommerhuset skal være i perfekt stand – du kan sagtens investere i et ældre hus uden det store behov for modernisering. Hvis dine hænder er skruet godt på, kan I være heldige at finde et ældre sommerhus, der trænger til en kærlig hånd.

Hvis huset har haft de samme ejere i årtier, og gælden i huset er tæt på 0, er det nogle gange muligt at få ekstra nedslag i prisen og dermed få flere penge til renovering og istandsættelse.

6. Er prisen til forhandling?

Det kan være svært at tæmme sin begejstring, når først du har forelsket dig i et sommerhus. Ligesom det kan være svært at skulle gå i en forhandling omkring pris, når udbuddet af sommerhuse er lille, og der kan være flere om buddet.

Alligevel er det altid fornuftigt at forholde sig til prisen på huset og mulighederne for evt. nedslag. Nogle steder i landet skal salgsprisen på sommerhuse tages for pålydende. Andre steder ikke.

Under alle omstændigheder er det godt at sætte sig ind i, om der er andre købere til huset, hvor mange sommerhuse, der er til salg i området, samt skele til, hvor længe huset har været til salg – vel at mærke inden du kaster dit bud efter sælger.

7. Beregn økonomien i sommerhuset

Du kan finansiere op til 75 procent af prisen på sommerhuset med et realkreditlån.

Ønsker du at beregne, hvad det vil koste dig at låne til et sommerhus pr. måned, kan du prøve vores beregner. Du skal blot indtaste sommerhusets pris og din egen udbetaling for at få oplyst din månedlige ydelse på forskellige typer af realkreditlån. Husk at vælge fritidsbolig i stedet for ejerbolig.

Husk, at beregneren alene tager højde for re­al­kre­dit­fi­nan­si­e­rin­gen og hverken medregner evt. banklån eller det beløb, du får i BoligBonus. Kontakt os på tlf. 38 48 48 48 eller via formularen på siden her for at få en præcis beregning og en snak om dine muligheder.

Bestil et møde og hør mere om dine muligheder

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Er du kunde hos os og har brug for rådgivning, kan du nemt booke et møde her.

Emne

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.