7 gode råd om køb af sommerhus

7 gode råd om køb af sommerhus

2018 var et historisk godt år for sommerhusmarkedet. Blandt andet pga. politiske initiativer, der har gjort det attraktivt at være sommerhusejer, men også fordi, det er blevet billigere at låne til et sommerhus. Her får du 7 gode råd, som du kan tage med dig i jagten på det perfekte sommerhus.

1. Køb med hjertet

Køb af sommerhus skal som udgangspunkt altid være drevet af lyst og behov – af drømmen om sit helt eget feriested. Det er nemlig her, du og familien slapper af og nyder fritiden - og friheden. Så det er vigtigt, at I kan se jer selv som sommerhusejere og føler jer i hjemlige omgivelser. Kør forbi og se sommerhuset, grunden og området flere gange og på forskellige tidspunkter af døgnet – så kan I som regel ret hurtigt fornemme, om det vil være det rigtige sted for familien.

Vidste du, at du også kan få BoligBonus ved køb af sommerhus?

Få et af markedets stærkeste lån til sommerhus og få udbetalt en årlig BoligBonus på 1.200 kr. pr. lånte million kr.

2. Vand, natur og afstand fra hjemmet

Vand er som udgangspunkt altid populært, og for de fleste danskeres vedkommende skal sommerhuset også gerne omkranses af smuk natur. Og så skal der helst ikke være alt for langt at køre dertil hjemmefra. Find ud af hvilke sommerhusområder, der ligger i en radius af det antal kilometer, I er villige til at køre hjemmefra, og få overblik over de sommerhuse, der er til salg i områderne – så familien får en bruttoliste og et prisinterval at arbejde ud fra.

 

video

3. Hus i sommerhalvåret eller året rundt

I Danmark må du som udgangspunkt kun bo i dit sommerhus i sommerhalvåret, dvs. fra 1. marts til 31. oktober. I vinterhalvåret må du kun overnatte i dit sommerhus under kortvarige ferieophold. Pensionister kan dog på grund af nye regler bruge sommerhuset som helårsbeboelse, hvis de har ejet huset i et år.

Hvis du ikke er pensionist, men stadig gerne vil kunne bruge sommerhuset hele året rundt, kan du se efter et fritidshus, som er helårsanvendeligt, eller en såkaldt flexbolig. Flexboliger er tidligere helårshuse, som ofte ligger tæt på vand og i naturskønne omgivelser, og hvor den enkelte kommune har givet tilladelse til brug af huset en del af eller hele året.  

4. Familiens gemmested eller plads til gæster

Den største værdi ved at eje et sommerhus ligger i at bruge det. Derfor er det en rigtig god ide at danne sig et overblik over, hvad sommerhuset skal bruges til. Det har ikke mindst betydning for, hvor stort sommerhuset skal være.

Hvis I regner med at få mange på besøg i sommerhuset, er det fornuftigt at sikre sig, at huset har nok kvadratmeter og værelser til sammenkomster og overnattende gæster – vejret tillader ikke altid, at der bliver slået telt op. Omvendt hvis sommerhuset alene skal bruges som et ”hemmeligt” gemmested for jer og ingen andre, kan I formentlig klemme jer sammen på færre kvadratmeter.

 

5. Livsnyder eller handyman

Er du blandt halvdelen af danskerne, der mener, at et sommerhus skal være let at vedligeholde, er det nok ikke et gammelt træhus, du og familien skal på udkig efter. Det betyder dog ikke, at sommerhuset skal være i perfekt stand – du kan sagtens investere i et ældre hus uden det store behov for modernisering.

Hvis dine hænder er skruet godt på, kan I være heldige at finde et ældre sommerhus, der trænger til en kærlig hånd. Hvis huset har haft de samme ejere i årtier, og gælden i huset er tæt på 0, er det nogle gange muligt at få ekstra nedslag i prisen og dermed få flere penge til renovering og istandsættelse.

video

6. Er prisen til forhandling?

Det kan være svært at tæmme sin begejstring, når du først har forelsket dig i et sommerhus. Men det er generelt altid fornuftigt at forholde sig til prisen på huset og mulighederne for nedslag. Nogle steder i landet skal salgsprisen på sommerhuse tages for pålydende. Andre steder ikke. Under alle omstændigheder er det godt at sætte sig ind i, om der er andre købere til huset, hvor mange sommerhuse i området, der er til salg, samt skele til, hvor længe huset har været til salg – vel at mærke inden du kaster dit bud efter sælger.

 

7. Beregn økonomien i sommerhuset

Nye regler betyder, at du kan finansiere op til 75 procent (tidl. 60 procent) af prisen på sommerhuset med et realkreditlån. 7 ud af 10 sommerhuskøbere benytter sig af de nye låneregler, som sparer dig for ca. 100.000 kroner før skat ved et sommerhuskøb på 1 million kroner, set over lånets løbetid på 30 år.

Prøv vores låneberegner og se, hvad det vil koste dig at låne til et sommerhus pr. måned. Du skal kun indtaste sommerhusets pris og din egen udbetaling. Derefter får du oplyst din månedlige ydelse på forskellige typer af realkreditlån. Husk, at beregneren alene tager højde for realkreditfinansieringen og ikke medregner banklånet, og det du får tilbage i KundeKroner og BoligBonus.  

Kontakt os på tlf. 38 48 48 48 eller via formularen på siden her for at få en præcis beregning og en snak om dine muligheder. 

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.