7 gode råd om køb af sommerhus

7 gode råd om køb af sommerhus

Hvis du overvejer at købe sommerhus, og corona har gjort det sværere at bevare overblikket, så kan disse 7 råd måske gøre jagten efter en sommerbolig lidt nemmere for dig og din familie. 

Det er altid godt at have overblik, når du skal købe bolig - også når du skal købe sommerhus midt i en coronatid. Få gode råd til, hvad du som potentiel køber skal holde øjnene stift rettet mod, og hvad der er mindre vigtigt at fokusere på.

1. Køb med hjertet

Køb af sommerhus skal som udgangspunkt altid være drevet af lyst og behov – af drømmen om sit helt eget feriested - og ikke af spekulationer omkring udviklingen i markedet og priserne. Med andre ord skal du pakke alle statistikker omkring udbud, prisstigninger og prisfald helt væk og i stedet fokusere på, hvad netop jeres familie har behov for og har økonomi til. Det er nemlig her, du og familien skal kunne slappe af og nyde fritiden - og friheden. Så det er vigtigt, at I kan se jer selv som sommerhusejere og føler jer i hjemlige omgivelser. Finder I et sommerhus til salg på nettet, så kør forbi og se sommerhuset, grunden og området flere gange og på forskellige tidspunkter af døgnet – så kan I som regel ret hurtigt fornemme, om det vil være det rigtige sted for familien.

2. Vand, natur og afstand fra hjemmet

Vand er som udgangspunkt altid populært, og for de fleste danskeres vedkommende skal sommerhuset også gerne omkranses af smuk natur. Og så skal der helst ikke være alt for langt at køre dertil hjemmefra. Find ud af hvilke sommerhusområder, der ligger i en radius af det antal kilometer, I er villige til at køre hjemmefra, og få overblik over de sommerhuse, der er til salg i områderne – på den måde får I en bruttoliste samt et prisinterval, I kan arbejde videre ud fra, f.eks. i samarbejde med en rådgiver.

Vidste du, at du hos os får nogle af markedets billigste lån til sommerhus?

Vidste du, at du hos os får nogle af markedets billigste lån til sommerhus?

Læs mere og beregn

3. Hus i sommerhalvåret eller året rundt

I Danmark må du som udgangspunkt kun bo i dit sommerhus i sommerhalvåret, dvs. fra 1. marts til 31. oktober. I vinterhalvåret må du kun overnatte i dit sommerhus under kortvarige ferieophold. Pensionister kan dog på grund af nye regler bruge sommerhuset som helårsbeboelse, hvis de har ejet huset i et år.

Hvis du ikke er pensionist, men stadig gerne vil kunne bruge sommerhuset hele året rundt, kan du se efter et fritidshus, som er helårsanvendeligt, eller en såkaldt flexbolig. Flexboliger er tidligere helårshuse, som ofte ligger tæt på vand og i naturskønne omgivelser, og hvor den enkelte kommune har givet tilladelse til brug af huset en del af eller hele året.  

4. Familiens gemmested eller plads til gæster

Den største værdi ved at eje et sommerhus realiseres ved at bruge det. Derfor er det en rigtig god ide at danne sig et overblik over, hvad familien skal bruge sommerhuset til. Det har nemlig stor betydning for, hvor stort sommerhuset skal være.

Hvis du regner med, at I får mange gæster på besøg i sommerhuset, er det fornuftigt at sikre sig, at huset har nok kvadratmeter og værelser til sammenkomster og overnattende gæster – vejret tillader ikke altid, at der bliver slået telt op. Omvendt, hvis sommerhuset alene skal bruges som et ”hemmeligt” gemmested for jer og ingen andre, kan I formentlig klemme jer sammen på færre kvadratmeter - hvilket naturligvis får betydning for prisen.

5. Livsnyder eller handyman

Er du blandt halvdelen af danskerne, der mener, at et sommerhus skal være let at vedligeholde, er det nok ikke et gammelt træhus, du og familien skal på udkig efter. Det betyder dog ikke, at sommerhuset skal være i perfekt stand – du kan sagtens investere i et ældre hus uden det store behov for modernisering.

Hvis dine hænder er skruet godt på, kan I være heldige at finde et ældre sommerhus, der trænger til en kærlig hånd. Hvis huset har haft de samme ejere i årtier, og gælden i huset er tæt på 0, er det nogle gange muligt at få ekstra nedslag i prisen og dermed få flere penge til renovering og istandsættelse.

Eje eller leje sommerhus: Hvad kan bedst betale sig?

Eje eller leje sommerhus: Hvad kan bedst betale sig?

Vi har regnet på tallene, velvidende at værdien ved at eje et sommerhus ikke alene kan gøres op i penge.

Læs mere

6. Er prisen til forhandling?

Det kan være svært at tæmme sin begejstring, når først du har forelsket dig i et sommerhus. Ligesom det kan være svært at skulle gå i en forhandling omkring pris, når udbuddet af sommerhuse er lille, og der kan være flere om buddet. Alligevel er det altid fornuftigt at forholde sig til prisen på huset og mulighederne for evt. nedslag. Nogle steder i landet skal salgsprisen på sommerhuse tages for pålydende. Andre steder ikke. Under alle omstændigheder er det godt at sætte sig ind i, om der er andre købere til huset, hvor mange sommerhuse, der er til salg i området, samt skele til, hvor længe huset har været til salg – vel at mærke inden du kaster dit bud efter sælger.

7. Beregn økonomien i sommerhuset

Nye regler betyder, at du kan finansiere op til 75 procent (tidl. 60 procent) af prisen på sommerhuset med et realkreditlån. Det kan betyde en besparelse på helt op mod 100.000 kroner før skat ved et sommerhuskøb på 1 million kroner, set over lånets løbetid på 30 år. Det kan også betyde, at du kan få mere sommerhus for pengene, end hvad du kunne tidligere - hvilket sandsynligvis også er en årsagerne til, at priserne på sommerhuse er steget pænt de seneste år.

Ønsker du at beregne, hvad det vil koste dig at låne til et sommerhus pr. måned, kan du prøve vores beregner. Du skal blot indtaste sommerhusets pris og din egen udbetaling for at få oplyst din månedlige ydelse på forskellige typer af realkreditlån. Husk, at beregneren alene tager højde for realkreditfinansieringen og hverken medregner evt. banklån eller det beløb, du får i KundeKroner og BoligBonus. Kontakt os på tlf. 38 48 48 48 eller via formularen på siden her for at få en præcis beregning og en snak om dine muligheder. 

Prøv låneberegner

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.