Forældrekøb

Forældrekøb

Når børnene skal til at studere eller ikke vil bo hjemme længere, kan det være svært at finde en bolig til en fornuftig pris og med en attraktiv beliggenhed. Især i de større byer eller i hovedstaden kan det være nærmest umuligt.

Med et forældrekøb har du mulighed for at hjælpe dit barn godt i gang. Forældrekøb siger næsten sig selv. Du køber og finansierer boligen, og dit barn betaler leje til dig.

Det er blevet mere og mere almindeligt at foretage et forældrekøb i dag, og der er også flere fordele ved at hjælpe dit barn med den første bolig.

Finansiering af forældrekøb

I realiteten er et forældrekøb som ethvert andet køb af fast ejendom, hvor du som ejer betaler boligens driftsudgifter, renter og afdrag på boliglånet. Det kræver dog, at du har en god økonomi eller en stor friværdi i egen bolig, for at det kan lade sig gøre.

Dækker din friværdi ikke hele boliglånet, findes der andre måder at finansiere dit barns bolig på. Mange forældre finansierer 20% af forældrekøbet med et lån i friværdien i deres egen bolig. Der er også mulighed for at bruge mere frie midler i form af en opsparing.

For de resterende 80% er der forskellige muligheder for at optage et boliglån med enten et banklån eller et realkreditlån. 5%-reglen for udbetaling for boligen gælder også for et forældrekøb. Kontakt os for at høre mere om dine muligheder for at finansiere et forældrekøb. 

Vær opmærksom på de skattemæssige forhold og regler

Da forældrekøb kan være ret kompliceret, anbefaler vi, at du tager en skatterådgiver med på råd før boligkøbet. Det kan være en revisor eller en advokat, som kan rådgive dig om de skattemæssige fordele/ulemper.

Om du kan få en skattefordel, afhænger bl.a. af din og din ægtefælles indkomst, og om du rent skatteteknisk anvender virksomhedsordningen, kapitalafkastordningen eller de almindelige personskatteregler. Du kan læse mere om de forskellige beskatningsformer på skat.dk.

Sæt en realistisk husleje

I et forældrekøb vil den unge betale den månedlige husleje til forældrene. Når huslejen skal fastlægges, er det vigtigt at sætte den realistisk i forhold til markedslejen. Den egentlige husleje skal fastlægges ud fra blandt andet beliggenhed, boligens størrelse og den månedlige ydelse.

Det er en god ide at være opmærksom på ikke at sætte huslejen hverken for lavt eller højt. Sætter I huslejen for lavt, kan I risikere at blive beskattet på forskellen mellem huslejen og markedslejen.

Gode råd til forældrekøb

  • Overvej, inden I beslutter jer, om barnet skal bo der længe. Der er store omkostninger forbundet ved at købe og sælge bolig.
  • Find en lejlighed, der er langtidsholdbar. Kan der f.eks. på et senere tidspunkt flytte en evt. kæreste ind?
  • Undersøg, om det er tilladt at udleje lejligheden ifølge ejerforeningens vedtægter.
  • Overvej om jeres barn skal udleje et værelse til en studiekammerat, for at gøre jeres barns husleje endnu mindre.
  • Lav en rigtig lejekontrakt, da dit barn ellers ikke vil kunne modtage boligstøtte.
  • Sæt jer grundigt ind i skatteordningerne. Kontakt en skatterådgiver.
  • Fastsæt huslejen til markedslejen, for ellers kan du risikere at få en ekstraregning fra skattevæsenet.
  • Skal jeres barn dele lejligheden med en anden, skal det være dit barn, der laver aftalen med lejer. På den måde sikrer du, at du kan opsige hele lejemålet på én gang.

> Læs også: Forældrekøb i København: Gode råd til prisforhandling (bolighed.dk)

Det omvendte forældrekøb

Det er ikke længere kun forældre, der køber en lejlighed til deres børn, der skal flytte hjemmefra for at studere eller lignende. Der er flere og flere veletablerede voksne børn, der vælger at købe bolig til deres aldrende forældre.

Hvis du overvejer at hjælpe dine forældre til at finde, købe og finansiere den rette bolig, er det nøjagtigt den samme rådgivning, du bør opsøge, som hvis der var tale om et af de klassiske forældrekøb.

Vil du læse mere om omvendt forældrekøb, så klik her.

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.