Dampen går af boligmarkedet

Handlerne er slet ikke på højde med det, som vi så tidligere på året.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Laveste boligudbud i 14 år - udbuddet af boliger fortsatte ned i juni

Nye tal fra Boligsiden viser, at der i august blev købt og solgt i alt 7.226 huse, lejligheder og sommerhuse. Det er stort set uændret forhold til juli, og det betyder, at boligmarkedet de seneste to måneder har præsteret den laveste han­del­sak­ti­vi­tet i noget, der nærmer sig halvandet år. Vi skal helt tilbage til april sidste år for at finde en lavere han­del­sak­ti­vi­tet, som tilmed var præget af coronakrisens første nedlukning.

Deler vi op mellem de enkelte boligtyper, så blev der i august handlet 4.673 huse, 1.571 lejligheder og 982 sommerhuse. For alle tre boligtyper er der tale om den laveste aktivitet siden foråret sidste år.

Dampen går helt tydeligt af boligmarkedet. Handlerne er slet ikke på højde med det, som vi så tidligere på året, og er dykket med 40% siden han­dels­re­kor­den i marts. Hertil skyder også priserne med en væsentligt langsommere fart. Det er på alle måder positivt, at boligmarkedet er faldet mere til ro, da hastigheden kort og godt var blevet for høj. Markedet lige nu minder meget mere om tiden før corona end under corona.

Selvom bolighandlerne er aftaget og faldet til det laveste i knap halvandet år, så er der fortsat tale om et marked med en fornuftig aktivitet. August i år står for den næstmest handlede august måned i statistikkens 11-årige historik kun overgået af sidste år. Så trods den faldende han­del­sak­ti­vi­tet er det ikke ligefrem et marked i tomgang og sådan, at ejen­doms­mæg­ler­ne skal begynde at se sig om efter noget andet at lave. Der er fortsat rigtig fin gang i handlerne, som blot er vendt tilbage til et mere normalt leje.

Vi forventer, at den aktuelt lavere fart kommer til at bide sig fast. Coronaens positive påvirkning på boligmarkedet er fordampet, renterne steget, og så er priserne kommet op i et niveau, hvor færre danskere har både mulighed for og lyst til at være med. Samtidig er udbuddet af huse, lejligheder og sommerhuse det seneste halve års tid steget. Ifølge de seneste tal fra Finans Danmark er udbuddet af huse vokset med 6%, lejligheder med mere end 30% og sommerhuse med næsten 35% siden bunden i vinters. Det højere udbud bidrager til at lægge et naturligt låg på pris­stig­nin­ger­nes potentiale.

I august bremsede bo­lig­pris­stig­nin­ger­ne yderligere op, hvor priserne steg med den langsomste fart i 15 måneder, når vi tager højde for sæson.

Relaterede artikler