AL Prognosen maj 2021

Vi er forbi det værste af coronakrisen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
  • Vi er forbi det værste af coronakrisen. Økonomien står over for en tid med stærk vækst, hvor det hul, coronakrisen skabte, lappes over det næste år.
  • Udsigterne for dansk økonomi opjusterer vi til 2,8 procent vækst i år efterfulgt af 3,5 procent til næste år. Det betyder, at dansk økonomi er tilbage, hvor den slap, tæt på næste årsskifte.
  • Vi forventer, at huspriserne vil stige med 9,5 procent i år og lejligheder med 10 procent, men en stor del af årets prisstigninger har allerede fundet sted. Boligpriserne vil stige med 2,5 procent i den resterende del af året.
  • Regionalt har USA klaret sig bedre gennem krisen sammenlignet med eurozonen. Den amerikanske økonomi ser vi vækste på 6,4 procent i år, hvor den sidst på året vender tilbage til vækstbanen fra før krisen. I eurozonen ser vi vækst på 4,0 procent, og derfor kommer økonomien først tilbage til niveauet fra før krisen et godt stykke inde i 2022.
  • Inflation er blevet markedsfokus, men vi ser en del af stigningen som forbigående, omend inflationen vil stabilisere sig på et højere niveau end før krisen.
  • Stærke økonomiske forudsætninger med senere tilhørende løninflation vil resultere i et opadgående pres på renterne, hvor særligt de lange renter vil løbe foran. Først på et senere tidspunkt ser vi cen­tral­ban­ker­ne stramme for alvor, men stramningen er rykket nærmere.
  • Overordnet er vi yderst optimistiske på økonomiens vegne den kommende tid. De største risici virker symmetriske. De nedadrettede risici domineres fortsat af cor­o­na­pan­de­mi­en i form af øget smitte, mutationer og vac­ci­neud­for­drin­ger. Det vil resultere i nye tilbageslag og risikoen for en mere langvarig krise. Den opadrettede risiko er, at genopretningen simpelthen kan gå for stærkt, og at kapacitetspres, øget inflation, pengepolitisk stramning og en mere naturlig lavkonjunktur kort og godt kommer hurtigere end ventet.

Læs mere her

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE HER

Relaterede artikler