7 råd: Kom igennem ferien uden minus på kontoen

7 råd: Kom igennem ferien uden minus på kontoen

De fleste af os har en idé om, hvor meget vi har råd til at holde ferie for, når vi går i gang med at planlægge og booke billetter, overnatning mv. Men mange af os tænker ikke videre over den del af feriebudgettet, som er mindre fast og mere uforudsigelig: nemlig de penge, du bruger på mad, oplevelser og ting til dig selv og andre, imens du er afsted.

Og det giver kun ganske god mening - for ferier skal nydes, og der skal være plads til at læne sig tilbage og glemme tid og sted - og økonomi. Her får du 7 gode råd til, hvordan du kan få mere ferie for pengene – og dermed undgå bekymringer på ferien om minus på kontoen. 

1. Tag et kig på jeres tidligere ferier

Du falder som regel nemt i gamle vaner, når du først er afsted på ferie. Derfor er det en god idé at tage udgangspunkt i tidligere ferier, når du lægger dit budget til forbruget på din kommende ferie. Udover at dine erfaringer kan inspirere dig til, hvad du skal lave på næste ferie, gør det også budgettet mere realistisk og nemmere at overholde.

TIP: Hvis du er typen, der lægger budgettet meget nøje ved at sammenligne med forbruget på tidligere ferier, skal du selvfølgelig lige holde dig for øje, at valutakursen formentlig har ændret sig lidt siden sidst. Euro er rimelig fast over for danske kroner, men nogle valutaer kan svinge ret markant. Her kan du tjekke de aktuelle valutakurser.

2. Undersøg, hvad ting koster på ferien

Når I har dannet jer et nogenlunde overblik over, hvad der skal ske på ferien, kan det godt betale sig også at bruge lidt tid på at undersøge, hvad tingene koster. Der kan være mange ekstra omkostninger forbundet med at besøge en bestemt seværdighed, fx parkering eller entré. Har I planer om at besøge bestemte restauranter eller spisesteder, så tjek prisniveauet på forhånd. På den måde får I en god fornemmelse af, hvad oplevelserne samlet set kan løbe op i.

3. Sæt loft over forbruget og afstem forventninger

Hvis du regner ud og sætter loft over, hvor meget du samlet set har til forbrug, mens du er afsted, sikrer du og dine medrejsende, at forbruget ikke løber løbsk undervejs. Samtidig gør du det nemmere at afstemme forventningerne og prioriteringerne med dine medrejsende, fordi alle er med på, hvor mange penge der i alt er til rådighed på turen.

Læg jer fast på hjemmefra, hvad der er vigtigst for dig og dine medrejsende, at bruge penge på. Og hvad der er mindre væsentligt. Så alle pengene ikke pludselig forsvinder på en dyr seværdighed eller udflugt, som efterfølgende forhindrer jer i at spise på den lækre restaurant, I ellers havde planlagt. På den måde undgår I at stå og mangle penge til en oplevelse, som er afgørende for netop jeres tur.

4. Vær forberedt på de uforudsete udgifter

Når du holder ferie, dukker der stort set altid udgifter op, som du i første omgang ikke havde regnet med. Vi anbefaler, at du afsætter ca. 5 % af feriebudgettet til uforudsete udgifter som tøj, transport på feriestedet, fx billeje, parkeringsbetaling, offentlig transport, og hvad der ellers kan dukke op, og som mange typisk overser i budgettet.   

5. Hav kontanter og kort med på rejsen

For nogle kan det være en fordel at medbringe kontanter på ferien og fordele kontanterne på de dage, du er væk. På den måde er det langt nemmere at holde snor i, hvor meget du har brugt, og hvor meget du har tilbage. Er du kunde hos os, kan du hjemmefra hæve euro i vores automater uden gebyr. Skal du bruge en anden valuta, bestiller du det blot til afhentning i en filial nær dig. Vi anbefaler, at du sørger for at bestille i god tid – gerne 14 dage før, du skal bruge dem.

Der er en risiko forbundet med at medbringe et stort et antal kontanter – særligt hvis turen går til udlandet - hvorfor vi anbefaler, at du også tager to kort med rejsen.

> Derfor skal du altid huske et ekstra betalingskort til ferien.

> Vælg altid lokal valuta, når du betaler med kort. Læs mere.

TIP: Opbevar altid kontanter og betalingskort hver for sig. Så er der altså lidt større chance for, at du ikke pludselig står både uden det ene og det andet, hvis du skulle være så uheldig at miste en af delene. 

6. Bevar overblikket over forbruget under ferien

Det er hverken hensigtsmæssigt eller realistisk at bruge masser af tid på ferien på budget og forbrug – det ved vi godt. Men bruger du bare få minutter et par gange i løbet af ferien på at danne dig et overblik over det foreløbige forbrug, så er du allerede langt og har nogenlunde styr på, hvor meget der er til resten af turen.

Opret fx en lille note på din mobil eller skriv på en lille blok. Det er hurtigt klaret – især hvis du løbende gemmer kvitteringerne på det, du og dine medrejsende har købt. På den måde kan I også nemmere holde øje med, om kvitteringerne rent faktisk stemmer med de beløb, der bliver trukket på kontoen. Du kan gøre indsigelser gennem din bank, hvis du opdager en transaktion, der ikke stemmer med det, du har købt og betalt for.

> Læs mere om indsigelser på kortbetalinger, og hvordan du gør. 

7. Sidst men ikke mindst: Tjek lige din rejseforsikring

Vi kan næsten ikke nævne nok, hvor vigtigt det er at have en rejseforsikring, der dækker dig og dine medrejsende, hvis uheldet er ude på ferien. Skal du transporteres hjem pga. sygdom eller ulykke, bliver bagagen væk eller noget helt tredje, kan det komme til at koste dig dyrt – rigtig dyrt - hvis ikke du er dækket. En rejseforsikring kan købes for et rimeligt beskedent beløb hos et forsikringsselskab, men du kan også tilknytte en rejseforsikring til et Mastercard.

Rejseforsikring er et tilvalg til de almindelige Mastercard. Den er automatisk inkluderet i Mastercard Gold og Mastercard Platinum. Rejseforsikringen omfatter bl.a. afbestillingsforsikring, ubegrænset hjemtransport og ubegrænset dækning af hospitals- og lægeudgifter.

> Læs mere om rejseforsikringens dækning og pris med Mastercard

Hos os kan du få et Mastercard Gold Basic med rejseforsikring tilknyttet til kun 395 kroner om året – som er kåret til billigste kort af samlino.dk.

> Ny kåring: Her får du det billigste Mastercard Gold Basic og Visa/dankort