4 grunde til at sætte liv i din opsparing

Med lav rente på langt de fleste bankkonti er det værd at overveje, om din opsparing vil være bedre tjent med at være investeret.

Investering er for alle

Hvis du går og tror, at investering kun er for millionærer og eksperter, kan du godt tro om igen. Investering er for alle, og du kan investere både din pension, børneopsparing og det beløb, du har stående på op­spa­rings­kon­to­en.

Få et overblik over de vigtigste grunde til at komme i gang med at investere.

1. Dine penge bliver mindre værd på kontoen

Hver voksne dansker har i gennemsnit flere hund­re­de­tu­sin­de kroner stående i banken, viser tal fra Nationalbanken. Det er som udgangspunkt en god idé at have lidt ekstra på kistebunden til alt det uforudsete, og vores generelle anbefaling er, at du har et beløb svarende til et halvt års faste udgifter stående på kontoen. Men hvis du har opsparing derudover, er det relevant at overveje, om pengene kan placeres mere optimalt. Specielt hvis indlånsrenten på kontoen er lavere end inflationen. Det vil nemlig i praksis betyde, at det, du i dag kan købe for 100 kr., vil du ikke kunne købe om et år eller to år, fordi prisen til den tid er steget. Din købekraft bliver med andre ord svækket, hvis ikke du investerer dine penge - fx i værdipapirer som aktier og obligationer.

2. Du behøver ikke være millionær for at investere

Du behøver ikke være rig eller spare hund­redt­u­sind­vis af kroner op, før det kan betale sig at investere. Hvis du har nogle få tusinde kroner, du ikke skal bruge i den nærmeste fremtid, er investering som regel en rigtig god idé. At investere er en færdighed, som tager tid at mestre. Derfor giver det god mening at gå i gang så tidligt som muligt – inden opsparingen har vokset sig stor. Så kan du nemlig øve dig i at træffe gode beslutninger om dine investeringer - før det sådan for alvor begynder at betyde noget. For som tiden går, og pengene vokser, vil dine in­ve­ste­rings­be­slut­nin­ger få større og større betydning.

3. Det er blevet mere fordelagtigt at investere

En ak­ties­pa­re­kon­to er en relativ ny in­ve­ste­rings­mu­lig­hed, der gør det enklere og mere attraktivt for alle at investere i børsnoterede aktier og aktiebaserede in­ve­ste­rings­for­e­nin­ger. Man kan indsætte op til 135.900 kr. på en ak­ties­pa­re­kon­to (2024).

Den helt store fordel ved en ak­ties­pa­re­kon­to er, at du slipper billigere i skat. Afkastet på en ak­ties­pa­re­kon­to beskattes med 17 % og er uafhængig af din øvrige aktieindkomst. Normalt betaler du 27/42 % i afkastskat. Banken sørger for indberetningen til Skat, så du kan købe og sælge aktier uden at skulle lave det store skatteregnskab.

4. Stigende krav til livet gør det vigtigt at investere

Mange af os stiller stadigt større krav til livet med mange rejser, fri­tids­in­ter­es­ser, re­stau­rant­be­søg, bil, bolig osv. Det kræver som oftest, at du løbende sparer op. Men det er mindst lige så vigtigt at få pengene til at arbejde for dig, mens du sparer op. Det afhænger naturligvis af din ri­si­ko­vil­lig­hed og tidshorisont, men ofte vil du opleve, at din opsparing vokser hurtigere ved at blive investeret frem for at have pengene stående på en konto. Dermed kan du måske også nøjes med at spare mindre op hver måned og alligevel opnå den ønskede formue efter nogle år.

Har du overvejet en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er en ny investeringsmulighed, der skal gøre det enklere og mere attraktivt at investere i børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsforeninger.

Risiko forbundet med investering

Investering er naturligvis altid forbundet med en højere risiko end at have pengene stående på en bankkonto, men til gengæld er der også mulighed for en større gevinst. Som tom­mel­finger­re­gel bør du ikke investere penge, som du forventer at skulle bruge inden for de kommende tre år.

Få rådgivning om investering

Ønsker du at få mere at vide om investering og dine muligheder, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og weekend kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder - så hører du fra os inden for to hverdage.

Emne

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.