Omlægning af lån

Omlægning af lån

Den lave boligrente betyder, at det for mange boligejere kan være en god mulighed for at omlægge til et fastforrentet lån med en lavere rente og dermed beskytte sin friværdi, når renten stiger en gang i fremtiden.

Som boligejer bør man som minimum få kigget sit lån efter i sømmene og få vurderet, om der ligger nogle attraktive muligheder for lige netop dig. Det kan din rådgiver hjælpe dig med.

Hvad vil det sige at omlægge sit lån?

En omlægning af boliglån (konvertering) betyder, at du indfrier dit eksisterende lån og optager et nyt. Når renten ændrer sig væsentligt, som vi har set de seneste år, giver det dig en mulighed for at vælge et nyt lån på mere gunstige vilkår.

Omlægning til nyt fastforrentet lån

Hvis du har et fastforrentet lån med en rente på 4 % eller derover og en restgæld på over 500.000 kr., bør du kraftigt overveje at omlægge til en lavere rente.

Omlægning til fastforrentet lån fra variabelt lån

Hvis du har et realkreditlån med variabel rente (f.eks. F1, F3 og F5), kan det være et godt tidspunkt at skifte til det 30-årige 3 %-lån, hvis du ønsker en fast, lav rente. Med et fastforrentet lån får du desuden muligheden for at skære en god del af restgælden væk ved en konvertering, når renten stiger igen – og det gør den på et tidspunkt. Et fastforrentet lån virker således som en ”forsikring” mod rentestigninger, fordi du så får økonomisk fordel af en rentestigning.

Omlægning til variabelt lån fra fastforrentet lån

Har du hang til variabel rente, anbefaler vi F-kort lånet, der gælder for 3 år ad gangen. Renten reguleres hvert halve år. Med et F-kort får du en meget lav rente, og du afdrager mere hver måned. Det kan være en fordel, hvis du f.eks. har et dyrere banklån ved siden af. 

Husk at overveje tillægslån

Hvis du tænker på at omlægge dit lån, er det en god ide at overveje, hvordan dine fremtidsplaner med bolig og andet ser ud. Det kan have betydning for, hvilket lån du skal vælge, og hvor meget du skal låne. Det kan f.eks. være, at du har mulighed for og brug for at låne ekstra til f.eks. boligforbedringer, når du alligevel er ved at omlægge lån. 

Husk at overveje AL-Prioritet

For boligejere med friværdi/lav restgæld i boligen er det en mulighed at lægge et prioritetslån oveni realkreditlånet. AL-Prioritet giver stor fleksibilitet i din privatøkonomi og kan være noget for dig, hvis du overvejer om- eller tilbygning, bilskifte og i øvrigt ofte skifter bil, forældrekøb, større privatforbrugsudsving, snarlig overgang til pension eller nedsparing m.v.

Hvad er prisen for omlægning af lån? 

De typiske omkostninger ved en omlægning af boliglån omfatter lånesagsgebyr til bank og realkreditinsitut, gebyr for indfrielse, tinglysningsafgift til staten, ekspeditionsgebyr samt kurtage. En stor del af omkostningerne afhænger af lånets størrelse og type samt de bagvedliggende kurser. Det koster typisk ca. 10-15.000 kr. at omlægge sit lån. 

Hvis du skal sælge din bolig inden for de kommende år, er det derfor ikke sikkert, at det kan betale sig at omlægge dit lån. Det skyldes omkostningerne ved en omlægning. 

Kontakt evt. din rådgiver for en individuel vurdering. Hvis restgælden er mindre end 500.000 kr., kan du også spørge din rådgiver, om det kan betale sig for dig.

Hvornår skal jeg omlægge lån?

Du kan lave en omlægning af lån, når du vil. Men nogle tidspunkter kan være bedre end andre. Der er fire, faste årlige deadlines for opsigelse af et fastforrentet realkreditlån. Så kan du nemlig opsige dit nuværende fastforrentede lån til kurs 100 og samtidig reducere omkostningerne ved indfrielse (differencerenten), der vil blive højere, hvis du opsiger lånet efter deadline.

Når du opsiger lånet, skal du samtidig hjemhente et tilbud på et nyt realkreditlån. Vent ikke med at hjemtage et tilbud. Går kursen over 100, kan du nemlig ikke få lånet, med mindre du har et tilbud liggende. Tilbuddet gælder et halvt år – også selv om kursen går over 100.

Få rådgivning om lån

Du er altid velkommen til at kontakte din rådgiver for grundig, personlig rådgivning, da det er meget individuelt, hvilket lån der passer bedst til hver enkelt kunde.

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.