Eje eller leje sommerhus: Hvad kan bedst betale sig?

Eje eller leje sommerhus: Hvad kan bedst betale sig?

Der er nok mange af os, der - ikke mindst som følge af corona og usikkerhed omkring spredningen af virus rundt om i verden - planlægger at holde ferie i Danmark. I den forbindelse har du måske overvejet, om det egentlig er billigere at eje frem for at leje sommerhus, og vores privatøkonom Brian Friis Helmer har derfor regnet på tallene - så du kan få et overblik.

1. Det koster det at eje et sommerhus

Køber du et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvm til ca. 1,2 mio. kr., viser privatøkonom Brian Friis Helmers beregninger, at det koster dig ca. 50.000-55.000 kr. om året at eje det. Beløbet er ekskl. forbrug af el, vand og varme. I beregningen er det forudsat, at du enten finansierer sommerhuset med et tillægslån i din helårsbolig og derfor 100 pct. belånt med et fastforrentet realkreditlån. Eller at du finansierer 75 pct. af sommerhuskøbet med et realkreditlån og det resterende med et banklån. Se de forskellige beløb herunder (tal er afrundet).

Køb af sommerhus til ca. 1,2 mio. kr.

  100 pct. realkredit (fastforrentet) 75 pct. realkredit (fastforrentet) og 20 pct. banklån
Drift (f.eks. forsikring, renovation og vedligeholdelse) 1.960 kr. 1.960 kr.
Boligskatter 1.160 kr. 1.160 kr.
Renter og bidrag efter skat (1. år) 1.050 kr. 1.440 kr.
Omkostninger i alt pr. måned
(ekskl. forbrug af el, vand og varme)
4.170 kr. 4.560 kr.
Omkostninger i alt pr. år
(ekskl. forbrug af el, vand og varme)
50.040 kr. 54.720 kr.

Kilde: Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

Vidste du, at du hos os kan få nogle af markedets stærkeste lån til sommerhus?

Vidste du, at du hos os kan få nogle af markedets stærkeste lån til sommerhus?

Læs mere og beregn

 

 

2. Kan et sommerhuskøb betale sig for dig?

Når det koster i omegnen af 50.000 kr. om året at eje et sommerhus, er det nærliggende at overveje, om det rent økonomisk bedre kan ”betale sig” for dig at leje et sommerhus. Så derfor tager privatøkonom Brian Friis Helmer lommeregneren frem på ny. For de 50.000-55.000 kr. det koster at eje et sommerhus om året, kan du for det samme beløb leje et sommerhus i ca. 11-12 uger.

Det betyder med andre ord, at du skal bruge dit købte sommerhus i ca. tre måneder om året, for at købet tjener sig hjem økonomisk. Beregningen forudsætter, at du lejer et sommerhus for ca. 4.500 kr. om ugen, og den pris varierer naturligvis meget alt efter sæson. Hvis du f.eks. regner med at tilbringe mest tid i sommerhuset i højsæsonen, kan regnestykket snildt se anderledes ud - og et køb derfor også være mere attraktivt.

Eje versus leje af sommerhus

  100 pct. realkredit (fastforrentet) 75 pct. realkredit (fastforrentet) og 20 pct. banklån
Omkostninger i alt pr. år
ved køb af sommerhus til ca. 1,2 mio. kr.
50.040 kr. 54.720 kr.
Antal uger i lejet sommerhus for samme beløb 11 12

Kilde: Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

Sommerhuskøb skal altid drives af behov og økonomi

Sommerhuskøb skal altid drives af behov og økonomi

 

 

 

Overvejer du at købe sommerhus, bør du pakke alle spekulationer om den fremtidige markeds- og prisudvikling helt væk, fokusere på, hvad netop jeres familie har behov for og har økonomi til og betragte sommerhuskøbet som en langsigtet investering.

Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer

 

 

3. Sådan kan du nedbringe omkostningerne ved at eje

Hvis du vælger at blive sommerhusejer, så findes der ifølge Brian Friis Helmer en helt oplagt økonomisk fordel, du kan overveje at benytte dig af. Du kan nemlig reducere omkostningerne betydeligt, hvis du giver andre mulighed for at få glæde af sommerhuset. Det er naturligvis meget afhængigt af, hvor mange uger om året, du vælger at leje sommerhuset ud, og hvor meget udlejningsbureauet tager i honorar. Men hvis du udlejer dit sommerhus for 4.500 kr. om ugen, og udlejningsbureauet tager ca. 40 pct. af indtægten for at stå for det praktiske, så kan sommerhuset faktisk indbringe dig ca. 2.700 kr. om ugen - efter omkostninger til bureauet og skat. 

Lejer du sommerhuset ud i 11 uger om året, vil økonomien i sommerhuset med andre ord forbedres betydeligt, fordi det reducerer omkostningerne for dig som ejer af huset med ca. 30.000 kr. En række parametre kan ændre på dette regnestykke, såsom den fremtidige prisudvikling på sommerhuse, beliggenhed, størrelse på sommerhuset, indretningen af sommerhuset og størrelsen på honoraret til udlejningsbureauet.

Så meget kan sommerhusudlejning indbringe

  Udlejningspris Omkostninger til bureau og skat Indtægt efter skat
Udlejning af sommerhus pr. uge 4.500 kr. 1.800 kr. 2.700 kr.
Udlejning af sommerhus i 11 uger  49.500 kr. 19.500 kr. 30.000 kr.

Kilde: Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

Hør om dine muligheder for at låne til sommerhus

Ring til os på 38 48 48 00 alle hverdage kl. 8-20 eller i weekenden kl. 10-16. Du kan også udfylde nedenstående formular, så kontakter vi dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.