4 grunde til at flytte ud af byen

4 grunde til at flytte ud af byen

Selvom du ikke har ambitioner om at blive selvforsynende i et stråtækt bondehus i den helt autentiske Morten Korch-stil, er der stadig gode grunde til at vende blikket mod landet. Der er nemlig flere økonomiske årsager til at skifte dit forvoksede kosteskab af en københavnerlejlighed ud med hus og have uden for byen.

Kilde: Økonom i Arbejdernes Landsbank Anders Christian Overvad

Det kræver en højere indkomst at bo tæt på en større by. Derfor kigger mange danskere længere væk fra storbyen, når de skal købe en bolig. På den måde kan man også få mere luft i økonomien og råd til andre ting end bare at bo i en bolig – og her er fire økonomiske grunde til at gøre udflytterne øvelsen efter.

1. Spar tusindvis af kroner hver måned

Sammenligner du udgifterne til boliglån, boligskatter, kommuneskatter og daginstitution i en lejlighed på 100 m² i København, så kræver det en indkomst på lidt over 1,1 mio. kr. om året som familie. Til sammenligning kræver det en indkomst på under 800.000 kr. for at få et hus på 140 m² i Lejre eller Halsnæs. Flytter du uden for byen, så er der potentielt mulighed for mere plads, græs under fødderne, flere parkeringspladser og besparelser for flere tusinde kroner om måneden.

2. Dobbelt så mange m² for pengene

Udviklingen i boligpriserne har været så massiv, at du gennemsnitligt får næsten dobbelt så mange kvadratmeter for pengene i forstæderne sammenlignet med København – og i flere andre steder uden for hovedstaden kan du få endnu flere kvadratmeter for dine penge. Hvor du med 4 millioner kroner i hånden nok kan finde en lejlighed på 100 m² i København, kan du for eksempel få over dobbelt så mange kvadratmeter i Næstved for den samme sum penge.

video Play

Se, hvordan to familier har gjort drømmen om et liv uden for storbyen til virkelighed på en delegård i Lynge.

3. Du behøver ikke tjene millioner for at få hus og have

Du og din bedre halvdel skal have en samlet indkomst på over 1,45 millioner kroner tilsammen om året for at få råd til et gennemsnitligt hus på 140 m² i København. Det er ikke så lidt knaster - så for rigtig mange familier med almindelige indkomster og uden opsparing vil det være nødvendigt at flytte længere væk fra byen. I Køge kan I for eksempel ”nøjes” med at tjene lidt under 800.000 kroner om året til sammen for at få råd til et hus på samme antal kvadratmeter. Selvom 800.000 kroner naturligvis også er mange penge - og at langt fra alle familiers årlige indkomst løber op i det beløb - er det trods alt nemmere for flere at få økonomien til at række til et hus i Køge sammenlignet med København. 

4. Boligpriserne i København er stukket fra resten af landet

København er uden tvivl en populær by at bo i, og der er rift om boligerne. Det får ikke overraskende priserne på ejerboligmarkedet til at stige. De seneste fem år er priserne på ejerlejligheder i København steget med næsten 32 procent. Det høje prisniveau gør det svært for førstegangskøberne at træde ind på boligmarked i byen, og derfor kan man med fordel se sig om i byerne uden for København – hvor priserne ikke er steget i lige så stort omfang. Fx er priserne på enfamiliehuse i Roskilde steget med 14 procent på fem år, mens priserne i Hillerød er steget med knap 20 procent.

Få et af markedets bedste og billigste boliglån 

Få et af markedets bedste og billigste boliglån 

Har du et Totalkreditlån hos os, får du ekstra gode fordele. 

Se mulighederne