Airbnb og andelsbolig: Må du udleje din bolig?

Airbnb og andelsbolig: Må du udleje din bolig?

Det kan være fristende at tjene lidt ekstra penge på at udleje din andelslejlighed eller ejerlejlighed, mens du selv er væk. Men hvordan er reglerne egentlig?

Vi har spurgt Nicholas Wantzin, advokat og partner hos Wantzin Ejendomsadvokater, som tidligere har holdt foredrag på vores sted AL² ved Nørreport i København.

”Man skal først og fremmest sætte sig ind i, hvilke regler der gælder i den andelsboligforening, hvor du bor. I en andelsboligforening skal der være en tilladelse (fx i vedtægterne) til, at du må fremleje din lejlighed i ”kort tid”, fx via Airbnb. Ellers kan man ikke,” fastslår advokat Nicholas Wantzin.

Bor du i en ejerlejlighed i en ejerforening er det anderledes. Her er der som udgangspunkt ikke nogen lovmæssig begrænsning. Men hver enkelt ejerforening kan og bør lave regler på området. Og det er altid en god ide at tjekke med fx ejerforeningens bestyrelse, om der er i den konkrete ejerforening er lavet regler for udlejning via fx Airbnb.

Er der en risiko ved at udleje sin lejlighed?

”Der er selvfølgelig en risiko ved at udleje til mennesker, man ikke kender, for hvilken stand efterlader de lejligheden i? Og så er der også en risiko for, at dine gæster opfører sig så dårligt, at man kan blive ekskluderet fra foreningen. Det skal selvfølgelig være meget grelt, men ja, så kan man faktisk miste sin andelsbolig,” siger Nicholas Wantzin.

Hvilke fejl begår folk oftest ved udlejning?

”Mange misforstår reglerne. Eller antager ting, der måske eller måske ikke gælder. Så den største fejl er sådan set, hvis man ikke sætter sig ind reglerne for, om man må fremleje, der hvor man bor. Det er det vigtigste.”

Hvis man er en andelsboligforening - er det så en god ide at tillade fremleje?

”Der er jo både for og imod. Fordelen er, at man som beboer kan få en indtægt, mens man er væk. Ulempen er, at det kan give gener for både foreningen og de enkelte beboere. På det grundlag må man som forening gøre op, hvad man ønsker,” slutter Nicholas Wantzin.

Se også: Arbejdernes Landsbank tilbyder AndelsFordel

Det skal du betale i Skat:

Der i 2018 kommet nye regler på området for beskatning af lejeindtægt. Det betyder, at der i 2018, 2019 og 2020 er valgfrihed i forhold til, om man vil anvende de nye eller de gamle regler. Først fra 2021 skal man anvende de nye regler. Om det bedst kan betale sig at anvende de nye eller gamle regler afhænger af flere faktorer, fx størrelsen på din husleje (hvis du bor til leje), størrelsen på din ejendomsvurdering (hvis du bor i ejerbolig) samt størrelsen på den lejeindtægt, du får ved at leje ud.

Hvis du får mere i lejeindtægter end dit bundfradrag, skal du betale skat. Du skal selv indberette din lejeindtægt til Skat. Overskuddet skal beskattes som kapitalindkomst på din selvangivelse (rubrik 37).

> Læs mere hos Skat.

(Regneeksemplerne er udregnet efter de gamle regler.)

Andelsbolig og bundfradrag:
Som andelshaver har du et skattefrit bundfradrag på 2/3 af din årlige boligafgift inklusive aconto-varme. Hvis din årlige boligafgift er 84.000 kroner (7.000 kr./md.) er dit bundfradrag på 56.000 kroner.

Ejerbolig og bundfradrag:
I en ejerbolig er der et skattefri bundfradrag på 1,33 procent af ejendomsværdien, dog altid mindst 24.000 kr. Du kan se ejendomsværdien på din årsopgørelse. Hvis ejendomsværdien er 2.100.000 kr. kommer bundfradraget op på 28.000 kr.: 2.100.000 x 1,33/100 = 28.000 kr.

 

 

video Play

Gode råd fra advokaten

Dækker forsikringen?

Airbnb har en ”værtsgaranti”, der dækker det meste indbo og skader på hjemmet. Men betingelserne er svære at gennemskue, og garantien dækker bl.a. ikke penge, smykker og kunst.

En almindelig indboforsikring dækker ikke, hvis en gæst beskadiger inventar eller ejendom. Hos nogle forsikringsselskaber kan man tilkøbe en ”Airbnbn tilvalgsdækning”, som dækker skader eller tyveri begået af lejere. Hos Alka koster det fra omkring 50 kr. om dagen: Læs mere

Andre gode råd før du lejer ud:

  • Tag fotos af din bolig og indbo, inden du lejer ud.
  • Har du værdifulde genstande, så fjern dem fra boligen.
  • Lav en liste/husorden til lejeren med de regler, der skal overholdes, fx at rygning er forbudt indenfor.
  • Hav en indboforsikring, der dækker skade på indbo som følge af brand- og vandskade.

 

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.