Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Danskernes bankindlån bugner: Satte 60 mia. kr. ind på bankbogen i 2019

Danskernes bankindlån bugner: Satte 60 mia. kr. ind på bankbogen i 2019

28. januar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Nationalbanken viser, at husholdningerne ved udgangen af december har 956 mia. kr. stående på en konto i banken. Det svimlende milliardbeløb svarer til, at hver person over 18 år i gennemsnit har 211.000 kr. stående i banken. De ekstra 60 mia. kr., som husholdningerne har sat ind på bankbogen i 2019, svarer til en indlånsstigning på næsten 7 pct. på et år. Det er den største indlånsstigning i det forgangne årti, men den er ikke historisk stor og overgås af flere år i midten af 00´erne.

Det stigende indlån blandt danskerne er langtfra noget nyt fænomen, og det kommer derfor ikke bag på os, at tendensen fortsætter. Det går godt i dansk økonomi, hvor rekordmange er i arbejde og reallønnen stiger. Hertil er udlånsvæksten også steget, som giver yderligere pengeskabelse, mens vi samtidig har været ekstraordinært glade for at spare op. Vi er derfor langtfra den forbrugsfest som kendetegnede det forrige opsving midt i 00´erne.

Vores råd er, at man har 2-3 gange sin månedsløn (efter skat) stående på kontoen til løbende forbrug og uforudsete begivenheder. Har man mere stående på sin bankkonto end det, og pengene ikke er øremærket til nært forestående forbrug, så bør man overveje om midlerne med fordel kan bruges på fx ekstraordinært afdrag på gæld, indskud på pension eller energioptimering af sin bolig. Har man de lange briller på, og har risikoappetitten til det, så kan man naturligvis også overveje investering.

Fordobling af loft på Aktiesparekontoen

Hvis man vil investere i aktier, så blev regeringen enige med sine støttepartier om i Finansloven at hæve loftet for indskud på Aktiesparekontoen til 100.000 kr., hvilket er en fordobling af det nuværende loft på 50.000 kr. Det nye loft på 100.000 kr. forventes at træde i kraft 1. juli i år, når lovgivningen er på plads.

På Aktiesparekontoen kan der investeres i noterede aktier og/eller aktiebaserede investeringsforeningsbeviser, hvor afkast beskattes med 17 pct. om året efter det såkaldte lagerprincip. Det er det samme beskatningsprincip, som vi kender fra vores pensionsopsparinger. De 17 pct. i skat på Aktiesparekontoen gør også, at der er tale om en lempeligere beskatning, end vi kender det fra den almindelige aktieindkomstbeskatning, hvor realiserede afkast og udbytter beskattes med 27/42 pct.