Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Undgå skattesmæk ved omlægning af lån

Undgå skattesmæk ved omlægning af lån

30. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

De ekstremt lave renter på realkreditlån har sat gang i historisk store konverteringsbølger blandt boligejerne – faktisk de største i Danmark nogensinde. Hvis man er en af de mange, der har omlagt et realkreditlån, kan man selvfølgelig først og fremmest glæde sig over, at man har sikret sig en lav rente. Men glem ikke skatten!

Har man omlagt et realkreditlån og sikret sig en lav, fast rente kan man risikere et skattesmæk, hvis man glemmer at rette forskudsopgørelsen hos Skat. Det gælder også boligejere med variabel rente som i løbet af året har fået rentetilpasset deres flekslån, især hvis man er fortsat med et F3- eller F5-lån, for så er renten på disse lån også faldet markant.

Så meget koster det at glemme at tilrette forskudsopgørelsen

Hvis man har omlagt et lån på 1 mio. kr. med afdrag fra en rente på 2,5 pct. til 1 pct. pr. 1. januar 2020, så sparer man ca. 14.600 kr. i renter ved omlægningen i 2020. Det betyder samtidig, at ens rentefradrag også bliver ca. 14.600 kr. mindre i 2020.
Da man ikke kan trække renter fuldt fra i skat, men kun med ca. 33 pct., så betyder det, at man kan få et skattesmæk på ca. 4.800 kr., når man modtager årsopgørelsen for 2020 til marts 2021, hvis man ikke ændrer i sin forskudsopgørelse. Man kan ændre i sin forskudsopgørelse for 2020 fra den 21. november. I eksemplet er antaget, at bidraget er det samme før og efter omlægningen. Se tabellen nedenfor.

Derfor ændrer skattefradraget sig

Når man omlægger realkreditlån til et lån med en lavere rente, får de lavere renteudgifter betydning for skattefradraget, og dermed det samlede beløb, man skal betale i skat. Glemmer man at tage højde for det, kan det betyde, at man får sig en kedelig overraskelse det efterfølgende år, fordi man så har trukket for meget fra i skat. Hvis man ikke husker at rette rentefradraget på forskudsopgørelsen, bliver det nemlig først rettet på årsopgørelsen det efterfølgende år, når Skat modtager beløbene fra realkreditinstituttet, og det resulterer i en ekstraregning fra Skat. Det er derfor vigtigt, at man husker at rette forskudsopgørelsen, så den tager højde for låneomlægningen og de lavere rentebetalinger. Forskudsopgørelsen for 2020 bygger nemlig i udgangspunktet på den rente- og bidragsbetaling, som man havde i 2018.

Det skal man gøre

Man bør gå ind og tilrette beløbet på sin forskudsopgørelse, lige så snart, man har modtaget opgørelsen fra realkreditinstituttet over, hvor meget man skal betale i renter. Man skal huske at medregne de renter, man allerede har betalt på det gamle lån, før man omlagde, hvis man fx har omlagt i løbet af 2019. Tjek også om låneomlægningen har resulteret i et ændret bidrag til realkreditinstituttet, for så skal det naturligvis også justeres til på forskudsopgørelsen.

En del boligejere vil opleve, at deres bidrag er ændret som følge af låneomlægningen. For en dels vedkommende vil bidraget være faldet, fordi boligpriserne (for huse) er steget i stort set alle landets kommuner siden 2014/2015, hvor mange af dem, der omlægger, optog det lån, de har omlagt. Mange har også i forbindelse med deres omlægning lånt ekstra i deres bolig, netop fordi den er blevet mere værd, og det kan også have ændret bidraget til realkreditinstituttet.

Tabel. Omlægning af et 2,5 pct. lån med afdrag til et nyt 1 pct. lån med afdrag på 1 mio. kr.

  2020
Renter før omlægning 24.750 kr.
Renter efter omlægning 10.150 kr.
Forskel 14.600 kr.
Potentielt skattesmæk (33 pct.) 4.800 kr.

Kilde: Arbejdernes Landsbank. Beregnet på baggrund af en omlægning af et 2,5 pct. lån med afdrag til et nyt 1 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. 26 års restløbetid. Omlægningen er foretaget 1. januar 2020. Der er medtaget omkostninger til omlægning og antaget, at bidraget er uændret. Skat 33 pct. Afrundet.

Er også bragt som klumme på Boligsiden.dk den 10. november.