Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Boligejerne har på kort tid taget godt imod 0,5 pct. lånet

Boligejerne har på kort tid taget godt imod 0,5 pct. lånet

9. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Det attraktive 30-årige 0,5 pct. lån med afdrag har for alvor fået et gennembrud, selvom lånet blev lanceret for ganske nylig. Der er nu udstedt for over 5 mia. kr. i serien hos Totalkredit, og har derfor opbygget tilstrækkelig likviditet til, at vi nu kan afblæse den såkaldte indlåsningsrisiko. Der er god efterspørgsel efter lånet, og vi forudser en mærkbar stigning i serien herfra.

En tommelfingerregel for, hvornår en serie er uden risiko for indlåsning er, når seriestørrelsen runder 5 mia. kr. Herudover er der også internationale likviditetsregler, som inddeler obligationer, efter hvor likvide de er. Her lander de i den næstbedste kategori, når de er på omkring 1,9 mia. kr. og i den bedste kategori, når de runder 3,8 mia. kr., som serien altså med længder har overhalet.

Seriestørrelsen på det afdragsfrie 0,5 pct. lån er på godt 2,2 mia. kr. Der er fin fart på, men risiko for indlåsning er fortsat et opmærksomhedspunkt på den afdragsfrie variant.

Godt nyt for boligejere med 2 pct. lån eller derover

Den gode likviditet i obligationsserien bag det 30-årige 0,5 pct. lån med afdrag er godt nyt for de boligejere som pønser på en omlægning af deres realkreditlån, da vi samtidig kan skimte opsigelsesfristen i horisonten ved udgangen af oktober måned. Derudover så betyder den seneste måneds rentefald, at 0,5 pct. lånet med afdrag samtidig har en attraktiv kurs i omegnen af 98, og der er derfor lagt i kakkelovnen til, at en omlægning er attraktiv for rigtig mange boligejere.

Har man i dag et 2 pct. lån med en restgæld på 1 mio. kr., så kan man spare 270 kr. om måneden efter skat ved at omlægge til 0,5 pct. lånet. Omkostningen ved at omlægge i form af gebyr og kurstab vil i dette tilfælde blot være ”tjent hjem igen” på ca. 3 år.

For visse boligejere med et 1,5 pct. lån, kan der også være muligheder i at omlægge til 0,5 pct. lånet, selvom en del boligejere stort set lige har omlagt tidligere på året.

Kort om indlåsningsrisiko

Risikoen for indlåsning er størst på små obligationsserier, da der ikke er opbygget tilstrækkelig likviditet, som ejes af få investorer. Det betyder, at man risikerer at indfri til en højere kurs, end man ellers kunne have forventet, og det derfor bliver dyrere at indfri lånet.