Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Renteforhøjelse på vej fra den amerikanske centralbank til marts

Renteforhøjelse på vej fra den amerikanske centralbank til marts

26. januar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Den amerikanske centralbank har netop afsluttet rentemøde. Renten fastholdes på rekordlave 0%-0,25%, hvor den har været siden marts 2020, hvor centralbanken skruede renten i bund i begyndelsen af coronakrisen. Samtidig ventes opkøbene endeligt afsluttet i marts.

I marts lurer så den første renteforhøjelse efter coronakrisen. Der bliver i pressemeddelelsen skruet mærkbart op for retorikken med en forventning om renteforhøjelse. Centralbanken italesætter det som værende ”snart passende” at hæve renten. Og den renteforhøjelse kan komme allerede til marts, hvor den amerikanske centralbank har deres næste rentemøde.

Den rekordlave rente synger på absolut sidste vers i den amerikanske centralbank. Pilen peger meget kraftigt på en renteforhøjelse til rentemødet i marts. Stramningen i pengepolitikken sker efter, at inflationen er drønet op det højeste i omkring 40 år samt et arbejdsmarked, der taktfast er på vej tilbage efter krisen.

Dermed vælger centralbanken at se igennem den seneste tids udvikling på de finansielle markeder, som har budt på store bevægelser, hvor aktiemarkederne er drønet ned og renterne steget. Den amerikanske centralbank har således øjnene direkte rettet mod mødet til marts, som vi forventer vil byde på den første renteforhøjelse på den her side af coronakrisen.

Stramningerne fra den amerikanske centralbank har allerede ramt os herhjemme i Danmark som en slaghammer på flere fronter. Udsigten til meget snarlige renteforhøjelser har slået aktiemarkederne tilbage, hvor C25 alene i januar er slået tilbage med 11%. Samtidig er boligrenterne steget og gjort det dyrere for boligejere at låne i boligen og for boligkøbere at købe boligen. Det gør ondt her og nu, men når det er sagt er der både rum og plads til det i Danmark, hvor tempoet i økonomien er høj og danskerne som helhed yderst velpolstrede.