Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Højeste erhvervstillid i eurozonen i 5 måneder

Højeste erhvervstillid i eurozonen i 5 måneder

21. februar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal for PMI fra IHS Markit viser en styrkelse af erhvervstilliden i eurozonen i februar. De foreløbige tal for det samlede PMI-indeks stiger til 55,8 i februar fra 52,3 i januar. Markedsforventningen var ifølge Bloomberg på 52,9, og erhvervstilliden er derfor markant bedre end konsensus havde forventet. Dermed er PMI indekset steget til det højeste niveau siden september 2021 og ligger dermed et godt stykke over 50 og udtrykker økonomisk fremgang i forhold til måneden før.

Det er især erhvervstilliden blandt servicevirksomhederne, der steg i februar til 55,8 fra 51,1 i januar og overrasker til den positive side i forhold til konsensusforventningen, der ifølge Bloomberg var på 52,1. Omvendt faldt erhvervstilliden i fremstillingsindustrien en smule til 58,4 fra 58,7 i måneden før og overrasker negativt, da Bloombergs konsensusforventning her var uændret på 58,7.

Det er yderst positivt, at servicevirksomhedernes nu er begynder at se mere optimistisk fremad, efter faldende tillid siden november, hvor Omikron varianten kom til Europa. Tilliden i fremstillingsindustrien har ligget omtrent uændret de seneste 6 måneder. Det er især udfordringer med levering af varer pga. globale flaskehalse og de høje energi- og fragtpriser, der har øget virksomhedernes produktionsomkostninger og holdt virksomhedernes optimisme i skak.

Økonomierne i eurozonen har været i pæn fremgang i 2021 med en årsvækst på over 5% og stadig med en svag positiv vækst i 4. kvartal på trods af vinterens høje coronasmitte og -restriktioner. Dagens PMI-tal peger på, at vi også kan forventet at se den her svagt positive vækst i eurozonen i årets første kvartal. Inden vi igen kan se frem mod de helt varme og lysere tider, også for den økonomiske udvikling.

Fortsat europæiske genopretning er vigtigt for de danske eksportmuligheder. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs. Det er vores forventning, at dansk eksport kommer til at vinde styrke i takt med, at europæisk økonomi langsomt kommer på fode igen efter vinterens coronabølge med den seneste nye coronavariant, Omikron.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved erhvervstilliden hos indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 er en indikation om tilbagegang. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet.