Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
FED hæver renten med 0,75 procentpoint for anden gang i træk

FED hæver renten med 0,75 procentpoint for anden gang i træk

27. juli 2022
Gå til nyhedsoversigt

Den amerikanske centralbank hæver renten med 0,75 procentpoint. Det er andet rentemøde i træk, at centralbanken sætter renten op med 0,75 procentpoint, som tangerer den største renteforhøjelse siden 1994. Renten lyder nu på 2,25%-2,50%. Dagens renteforhøjelse kommer i forlængelse af en renteforhøjelse på 0,75 procentpoint i juni, 0,50 procentpoint i maj og 0,25 procentpoint i marts. Således har Fed foreløbigt i år hævet renten med 2,25 procentpoint.

Den amerikanske centralbank kaster for anden måned i træk den største renteforhøjelse på bordet i næsten tre årtier. Inflationen er stukket af, og den skal tæmmes. Den amerikanske centralbank vil blive ved med at stramme pengepolitikken, og vi vil se renteforhøjelserne komme som perler på en snor. Det er det meget klare signal efter dagens rentemøde.

Inflationen er steget til lige over 9% i juni. Det er de kraftigste prisstigninger for de amerikanske forbrugere i mere end 40 år. Samtidig er ledigheden snublende tæt på at ramme det laveste i 50 år efter flere og flere amerikanere er kommet i arbejde med uafbrudt beskæftigelsesfremgang i 18 måneder i træk. Den høje fart i amerikansk økonomi med høj inflation skal kort og godt tæmmes, hvor renteforhøjelserne fra Fed er et af redskaberne.

Danske boligejere har god grund til at kaste lidt opmærksomhed på renteforhøjelserne i USA. De højere amerikanske renter smitter af på de danske, og det har boligejerne allerede mærket en del til. I første omgang har vi i år set de lange boligrenter på fastforrentede lån stige betragteligt, og på det seneste er turen komme til de korte boligrenter på de variabelt forrentede lån. F3 renten er senest kravlet over 1,5% og F5 renten er tæt på 2%. Mens de lange boligrenter i højere grad følger forventningerne til de pengepolitiske renter noget længere ude i fremtiden, så bliver de korte boligrenter i højere grad påvirket af forventninger til de pengepolitiske renter i den helt nære fremtid. Det er betydelige rentestigninger, som giver modvind til boligmarkedet.