Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Europæisk erhvervstillid trodser krigen og stiger

Europæisk erhvervstillid trodser krigen og stiger

22. april 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal for tillidsindikatoren, PMI, viser i april en overraskende styrkelse af erhvervstilliden i eurozonen. De foreløbige tal for det samlede PMI-indeks steg til 55,8 i april fra 54,9 i marts. Markedsforventningen var ifølge Bloomberg på 53,9, og erhvervstilliden overrasker derfor meget positivt. Dermed ligger PMI-indekset nu på det højeste niveau siden september 2021 og ligger altså et godt stykke over 50 og udtrykker økonomisk fremgang i forhold til måneden før.

Det er erhvervstilliden i servicevirksomhederne, der overraskede med en stigning til 57,7 fra 55,6 i måneden før, mens erhvervstilliden blandt industrivirksomhederne faldt mindre end forventet i april til 55,3 fra 56,5 i marts.

Erhvervstillid i eurozonen overrasker med en stigning på trods af krigen i Ukraine – wow et stærkt tal. Det er blandt servicevirksomhederne at optimismen ikke er slået ned af krigens konsekvenser, men i stedet mærker et solidt opsving ovenpå pandemiens aftagende indflydelse. Derimod sætter følgevirkningerne af krigen sig fortsat i svækket erhvervstilliden blandt industrivirksomhederne som følg af de fornyede udfordringer med levering af varer pga. globale flaskehalse og de høje energi-, fragt- og råvarepriser, der har øget virksomhedernes produktionsomkostninger.

Økonomierne i eurozonen har været i pæn fremgang i 2021 med en årsvækst på over 5% og stadig med en svag positiv vækst i 4. kvartal på trods af vinterens høje coronasmitte og -restriktioner. Dagens PMI-tal peger på, at vi også kan forventet at se positiv vækst i eurozonen i årets første fire måneder. Vi får første syn for sagen i næste uge, hvor der kommer foreløbige BNP-tal for 1. kvartal. Og en fortsat positiv udviklingen i de europæisk økonomier er vigtigt for de danske eksportmuligheder og dansk økonomi som helhed. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved erhvervstilliden hos indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 er en indikation om tilbagegang. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet.