Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Europæisk erhvervstillid falder i maj

Europæisk erhvervstillid falder i maj

24. maj 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal for eurozonens erhvervstillid målt ved PMI-indekset viser, at det samlede indeks faldt til 54,9 i maj fra 55,8 i april. Faldet er en anelse større end konsensusforventningen, der ifølge Bloomberg lød på 55,1. På trods af faldet ligger PMI-indekset fortsat pænt over 50 og udtrykker økonomisk fremgang i forhold til måneden før.

Erhvervstilliden i både servicevirksomhederne og i industrien faldt mere end konsensus havde forventet. Blandt servicevirksomhedernes faldt PMI til 56,3 i maj fra 57,7 i måneden før, mens PMI i industrivirksomhederne faldt til 54,4 fra 55,5.

Det er stadig et flot niveau for erhvervstilliden i eurozonen på trods af dagens fald. Og det peger på fortsat positiv vækst i eurozonens økonomier her i foråret. Blandt servicevirksomhederne aftog optimismen i maj, men fra et meget højt niveau. Dermed rapporterer servicevirksomhederne fortsat om stærk vækst efter genåbningen ovenpå vinterens coronanedlukning.

Derimod melder industrivirksomhederne om mere beskeden vækst, hvor det blandt andet er faldende ordrebeholdning, der dæmper optimismen. Her peger øget usikkerhed blandt kunder, et stærkt prispres, globale flaskehalse og COVID-relaterede nedlukninger i Kina på at havde reduceret aktiviteten.

Økonomierne i eurozonen præsterede en svag positiv vækst i årets første kvartal på trods af modvind fra flere retninger. I første omgang fra vinterens høje coronasmitte og -restriktioner og sidst i kvartalet fra de økonomiske konsekvenser af Ruslands invasion af Ukraine. Dagens PMI-tal peger på, at vi også kan forventet at se en sådan positiv vækst i eurozonen i årets andet kvartal.

En fortsat positiv udvikling i de europæiske økonomier er vigtigt for de danske eksportmuligheder og dansk økonomi som helhed. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved erhvervstilliden hos indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 er en indikation om tilbagegang. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet.