Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
ECB hæver renten for første gang i 11 år

ECB hæver renten for første gang i 11 år

21. juli 2022
Gå til nyhedsoversigt

Den europæiske centralbank hæver renten med 0,50 procentpoint fra rekordlave -0,50% til 0,0%. ECB har i en rum tid italesat en renteforhøjelse på 0,25 procentpoint, og med dagen beslutning overrasker ECB med en større rentestigning en ventet. Det er den første renteforhøjelse siden juli 2011.

For første gang i mere end et årti hæver ECB renten og afslutter på én gang tiden med negative renter. ECB åbner nu ballet til en ny virkelighed, og der er efter dagens renteforhøjelse mere i vente. Efteråret kommer til at blive præget af nye renteforhøjelser fra ECB, og det er noget, som vi også kommer til at mærke i Danmark.

Der er udsigt til, at ECB bevæger sig op i positive renter i løbet af 3. kvartal. Vi skal ikke længere væk end til september for at finde næste rentemøde og dermed næste renteforhøjelse. Om den igen bliver på 0,5 procentpoint eller bliver mindre på 0,25 procentpoint, afhænger af udviklingen i en række nøgletal, såsom ECB’s primære erhvervstillidsindikator, PMI, samt tal for lønstigning og kerneinflation. ECB kommer dog til at stå i et dilemma mellem at skulle tøjle en tårnhøj inflation, og at økonomien går en voldsom usikker tid i møde med potentiel recession rundt om hjørnet.

Store usikkerheder er i spil for økonomien og derfor også ECB. En væsentlig faktor er, at Rusland kan lukke for gassen til Europa, og der kan udbryde en gaskrise i Europas med en recession til følge. Den anden er, hvis de højere pengepolitiske renter kan slå en alvorlig bremse i den europæiske økonomi og presse gældsramte lande som Italien ud i en decideret gældskrise, der kan true stabiliteten i eurozonen.

Foreløbigt er den største grund til bekymring for ECB, at inflationen banker op. Det taler for mærkbare renteforhøjelser. Inflation i eurozonen er senest steget til 8,6% i juni, og samtidig ligger kerneinflationen på 3,7%. Det er langt over målet på omkring 2%. Samtidig har vi også set løntallene sigte op. Derfor er det med fuld ret, at ECB hæver rente i dag og fortsætter stien gennem efteråret.

Vi vil se den danske Nationalbank gå i fodsporene på ECB og hæve renten. Renten i Nationalbanken er aktuelt på -0,60%, og der er derfor en spids længere op af det negative territorium. Særligt de korte boligrenter bevæger sig i takt med bevægelser hos ECB. Vi har allerede set de danske boligrenter løfte sig markant, og de tiltagende forventninger til ECB spiller unægtelig en rolle i det. Rentestigningen har vi set på både de variabelt forrentede lån og de fastforrentede lån.