Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nyt fald i europæisk erhvervstillid

Nyt fald i europæisk erhvervstillid

22. oktober 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal for eurozonen viser, at erhvervstilliden daler for tredje måned i træk. PMI-indekset, som netop er offentliggjort, falder til 54,3 i oktober fra 56,2 i september. Der var ventet 55,2 så vi må konstatere, at erhvervstilliden kommer ud til den skuffende side. Vi skal dog huske på, at værdien fortsat er et godt stykke over 50 og udtrykker fortsat økonomisk fremgang i forhold til måneden før, men altså samtidig at tempoet er gået gevaldigt ned. PMI toppede i juli på plussiden af 60.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved erhvervstilliden hos indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 er en indikation om tilbagegang. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet.

Økonomien er fortsat på vej frem, men det sker i et køligere tempo. Det var forventet, at tempoet ville blive sat ned, men det er kommet en anelse kraftigere og lidt hurtigere end ventet. Et dominerende tema er mærkbare prisstigninger, hvor højere energi- og råvarepriser samt globale flaskehalse sætter sit præg. Men vi må også sige, at faldet i erhvervstilliden hos særligt fremstillingsvirksomhederne lidt overraskende kun falder negligerbart. Erhvervstilliden oplever et større fald i servicevirksomhederne, hvor corona fortsat har en iboende påvirkning.

Fremstillingsindustrien har vist ekstremt stærke takter under store dele af coronakrisen. Her falder erhvervstilliden kun en lille spids til 58,5 mod 58,6 måneden før, og holder derved et ganske højt niveau. Man kunne have frygtet et klart større fald. Servicevirksomhederne til 54,7 fra 56,4 måneden før.

Eurozonens økonomi voksede med 2,1% i 2. kvartal, og meget mere genopretning er landet i 3. kvartal, om end de tal endnu ikke er offentliggjort. Hertil indikerer de nye PMI-tal, at vi går ind i 4. kvartal med fortsat vækst og genopretning. Den europæiske genopretning er vigtigt for de danske eksportmuligheder. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs. Det er vores klare forventning, at dansk eksport kommer til at vinde styrke i takt med, at europæisk økonomi kommer på fode igen.