Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Europæisk erhvervstillid holder sig i topform

Europæisk erhvervstillid holder sig i topform

23. august 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal for erhvervstilliden i eurozonen peger på, at genopretningen i den europæiske økonomi fortsætter med høj fart. Det er i hvert fald signalet fra tillidsindekset PMI. PMI-indekset lyder i august på 59,5. Det er næsten spot on på forventningen, som var 59,6. Samtidig er det så godt som uændret i forhold til juli. Det meget lille fald fra juli til august skal vi ikke tillægge nogen større betydning.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved erhvervstilliden hos indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 er et udtryk for økonomisk fremgang i forhold til måneden før. En værdi under 50 er en indikation om tilbagegang i forhold til måneden før. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet, men med den aktuelt markante afstand til 50 er der ingen tvivl om retningen, som er stærk vækst og genopretning.

Især fremstillingsindustrien har vist stærke takter og holder i august fast i niveauet over 60. Således kommer tilliden i fremstillingsindustrien ind på 61,5 i august. Det er et lille fald i forhold til juli, men altså fortsat enormt stærkt. Også servicesektoren viser klare takter om fremgang med en værdi på 59, 7.

Dagens tal er på alle måder gode nyheder. De viser at deltavarianten ikke har formået at slå dybe skår i den europæiske erhvervstillid. Europæisk økonomi er i gang med genopretningen, og det her er en tydelig indikation på, at der er meget mere undervejs. Eurozonens økonomi har været hårdere ramt af coronakrisen end Danmark og USA til sammenligning, så yderligere og kraftig genopretning er bidende nødvendig. Eurozonens økonomi vækstede med 2% i 2. kvartal, men var forud for det udsat for skrumpende BNP i fire ud af fem kvartaler.

Set med danske briller er dagens tal positive. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs.