Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
412.000 nye arbejdsløse i USA

412.000 nye arbejdsløse i USA

17. juni 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra USA viser 412.000 amerikanere meldte sig i arbejdsløshedskøen i sidste uge. Der var ventet 360.000, så tallet skuffer. Det er det højeste i fire uger, men stadig ganske lavt i en coronamæssig kontekst.

Arbejdsløshedstilmeldingerne skuffer i dag, men en enkelt uge skal ikke bryde en generel den generelle fremgang og positive stemning omkring amerikansk økonomi. Trods det højere tal er USA grundigt i gang med at lægge coronakrisen bag sig. Massiv finanspolitik, gunstig pengepolitik og en imponerende vaccineudrulning danner trioen for den vækstmæssige optur, amerikansk økonomi er i gang med.

I begyndelsen af krisen sidste år nåede antallet op på næsten 7 mio. om ugen. Før coronakrisen ramte, lød det ugentlige antal tilmeldinger til arbejdsløshed på omkring 200-250.000 personer om ugen. Selvom antallet af arbejdsløshedstilmeldinger stadig ligger over niveauet inden krisen, så er der endnu flere, der kommer i arbejde, og beskæftigelsen er i fremgang.

Beskæftigelsen er siden det dybe hug i begyndelsen af krisen steget uafbrudt med undtagelse af december. I begyndelsen faldt beskæftigelsen med mere end 22 mio., hvorefter millionvis af jobs er blevet genskabt. I dag er beskæftigelsen 7,6 mio. lavere sammenlignet med inden krisen. Arbejdsløsheden er senest faldet til 5,8%, hvilket er første gang under coronakrisen, at den går under 6%, efter den toppede i april sidste år med 14,7%. Fremgangen i amerikansk økonomi skal ikke mindst tilskrives en massiv finanspolitik, gode finansielle rammebetingelser med pengepolitikken og en effektiv og hurtig vaccineudrulning. Vi forventer, at den amerikanske vækst kommer langt over 6% i år.

I tillæg til den ordinære ordning er der under coronakrisen etableret særlige ordninger, hvor Pandemic Unemployment Assistance (PUA) tegner sig for mange ledighedstilmeldinger også. Her stiger antallet også, men er sammenlignet med tidligere i krisen fortsat ganske lavt. I sidste uge bød tallet på 118.000 og toppede sidste forår på over 1,3 mio. på en enkelt uge.