Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
100 mio. arbejdsløshedstilmeldinger i USA i 2020

100 mio. arbejdsløshedstilmeldinger i USA i 2020

7. januar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal viser, at 787.000 amerikanere meldte sig ledige i sidste uge, som samtidig markerer den sidste uge af 2020. Det var ventet 800.000, så der er derved tale om en lille positiv overraskelse.

Sidste uges ledighedstilmeldinger bringer det samlede antal tilmeldinger til arbejdsløshedsunderstøttelse for året som helhed kun millimeter fra 76 mio. Og her er der altså alene tale om den traditionelle understøttelse. I tillæg blev der under coronakrisen etableret særlige ordninger, hvor Pandemic Unemployment Assistance (PUA) tegner sig for næsten 24 mio. tilmeldinger. Med andre ord er der rundt regnet løbet 100 mio. tilmeldinger til arbejdsløshedsunderstøttelse gennem de amerikanske systemer sidste år. Det sætter det lidt i perspektiv, at den amerikanske arbejdsstyrke i runde tal er på 160 mio. personer. Til sammenligning har der i 2017-2019 meldt sig mellem 11 og 13 mio. amerikanere ledige om året.

Dagens tal er blandt de første, som summer hele 2020 op i tal, og det er virkelig grum læsning. Tilmeldingerne til arbejdsløshedsunderstøttelse er næsten 9-doblet i forhold til årene forinden. Og tallene er fortsat enormt høje og har svært ved at komme meget længere ned i øjeblikket. Det betyder, at arbejdsløsheden for en tid har stabiliseret sig på et ganske højt niveau. I morgen kommer der nye tal for arbejdsløsheden i december, som forventes at bevæge sig sidelæns.

I morgen eftermiddag kommer beskæftigelsesrapporten fra USA, hvor vi får et indblik i jobskabelsen i december. Forventningen er en stort set uændret jobskabelse, og det er ikke usandsynligt, at syv måneders jobfremgang bliver brudt. Hertil ventes det, at arbejdsløsheden ligger stort set uændret i forhold til november, hvor den lød på 6,7%. Inden krisen var arbejdsløsheden på sit laveste i 50 år med 3,5%, hvorefter den i begyndelsen af coronakrisen bankede op i 14,7%.

Der bliver rigeligt at tage fat for Joe Biden, når han tiltræder som ny præsident senere på måneden. Han har dog fået en hel del bedre kort på hånden i denne uge, hvor republikanerne mistede flertallet i Senatet til demokraterne efter omvalget i Georgia, mens Repræsentanternes Hus i forvejen sidder på demokraternes hænder. Med flertallet i begge kamre får Biden nemmere ved at få gennemført sin økonomiske politik, som skal udgøre en af de store byggeklodser i forbindelse med at genoprette den amerikanske økonomi. Dog er vejen ikke ryddet fuldstændig, eftersom demokraterne alene har det snævrest tænkelige flertal i Senatet, og det bliver uden tvivl en kampplads i amerikansk politik over de kommende år.