Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
898.000 nye arbejdsløse i USA

898.000 nye arbejdsløse i USA

15. oktober 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra USA viser, at 898.000 amerikanere meldte sig arbejdsløse i sidste uge. Selvom det er flere end de forventede på 825.000 personer, så holder antallet sig under den ene mio., som har været tilfældet i otte uger nu. Der er dog fortsat tale om et enormt højt antal. Til sammenligning nåede de voldsomste uger under finanskrisen aldrig over 700.000 personer om ugen. I begyndelsen af coronakrisen nåede det ugentlige antal nytilmeldinger op på næsten 7 mio.

Ledigheden i USA har for længst toppet, og ser vi på tilmeldinger til arbejdsløshedsunderstøttelse, så går det fortsat i en godkendt retning. Dybest set er der faktisk mange ting, som går i den rigtige retning i amerikansk økonomi med beskæftigelsesstigning i fem måneder nu, industrien oplever fremgang, og erhvervstilliden er begyndt at se lysere på tilværelsen. På negativsiden havde vi dog gerne set, at farten i den rigtige retning var endnu højere, og samtidig tilmelder mange sig fortsat den særligt etablerede coronaunderstøttelse, om end det tale også er dalende. Fremgangen i den amerikanske økonomi har mistet momentum, og det skal gerne gå endnu hurtigere med at få nedbragt en i forvejen alarmerende arbejdsløshed på omkring 8%.

Samtidig tager præsidentvalget af god grund mere fokus, for hver dag der går. Og det sker blandt andet på bekostning af en ny hjælpepakke, som skal til for at give et nyt rygstød til den amerikanske økonomi og presse arbejdsløsheden ned. Desværre vil jeg blive overrasket, hvis vi kommer til at se en aftale på den her side af præsidentvalget. Brandærgerligt, da det kan give dybere skår i amerikansk økonomi end ellers.

I dag er også offentliggjort tal for personer, som melder sig som fortsat ledige. Her falder antallet med næsten 1,2 mio. personer og lyder nu på 10 mio. Tallene over fortsatte ledighedstilmeldinger dækker over forrige uge, mens nye ledighedstilmeldinger dækker sidste uge. Den særligt etablerede pandemiunderstøttelse er dog med til at holde niveauet højt, men også inklusiv den særlige understøttelse samlet bevæger ledigheden sig i nedadgående retning.

Med en fortsat høj arbejdsløshedsprocent på knap 8%, og endnu højere i de foregående fem måneder, er risikoen, at det sætter dybe og længerevarende spor i privatforbruget. Netop privatforbruget står for næsten 70% af den amerikanske økonomi. Vigtigheden i en fortsat dalende arbejdsløshed er stor og afgørende, da det ikke alene vil sende flere i arbejde, men samtidig skabe en større tryghed for de allerede beskæftigede, som vil understøtte forbruget. De amerikanske forbrugere er fortsat påvirkede, hvor forbrugertilliden i øjeblikket har svært ved at vriste sig fri fra faldet i begyndelsen af krisen. Derfor kan en ny hjælpepakke spille en stor rolle i den forbindelse.

USA har fået en mere direkte betydning for dansk økonomi. De senere år er eksporten til USA steget mærkbart, og det betyder i dag, at vores eksport til USA nærmer sig titlen som vores største eksportmarked. En stor del af eksporten til USA består dog af medicin