Europæisk økonomi vokser for fjerde kvartal i træk

Det er helt oplagt positivt for dansk økonomi, at økonomierne i eurozonen fortsat øger aktiviteten i årets første kvartal.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Antallet af langtidsledige skumper

Dagens BNP-tal fra eurostat viser, at den økonomiske aktivitet i eurozonen stiger med 0,2% i årets 1. kvartal i forhold til det foregående kvartal. Det er fjerde kvartal i træk, hvor økonomien vokser i eurozonen, og BNP ligger nu 0,4% over niveauet fra før coronakrisen. 

Det er helt oplagt positivt for dansk økonomi, at økonomierne i eurozonen fortsat øger aktiviteten i årets første kvartal. Og det på trods af høj coronasmitte og -restriktioner i årets første par måneder og krigen i Ukraine fra slutningen af februar. Det vil smitte af på den danske økonomi, og det understøtter vores forventning om, at eksporten vil blive en betydelig bidragsyder til den danske økonomi i år.

Retter vi blikket mod vores største sam­han­dels­part­ner, Tyskland, ser vækstbilledet igen positivt ud. Dagens tal viser, at tysk økonomi voksede med 0,2% i 1. kvartal og den positive udvikling luner efter økonomien skrumpede med 0,3% i 4. kvartal. Den gang bed udbredelsen af den nye coronavariant, Omikron, på den tyske økonomi, men det har økonomien altså rystet af sig i årets første kvartal. Og det trods af, at der fortsat var udbredt coronasmitte og -restriktioner i Tyskland i begyndelsen af året.

Den svagt positive vækst i tysk økonomi skyldtes hovedsageligt højere investeringer, mens nettoeksporten trak ned i den økonomiske vækst. Det er de økonomiske konsekvenser af krigen i Ukraine, som har haft en tiltagende negativ indflydelse på nettoeksporten og den økonomiske udvikling siden slutningen af ​​februar.

Samlet set ligger tysk BNP fortsat 0,9% under niveauet før coronakrisen med. Til sammenligning var dansk BNP allerede i 2. kvartal 2021 højere, end inden coronakrisen ramte.

Relaterede artikler