Europæisk erhvervstillid i positiv overraskelse

Det er glædeligt set med danske øjne.

ECB åbner døren for nye lempelser til december

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen overrasker positivt. Er­hverv­stil­li­den stiger til 48,8 i december fra novembers 47,8. Det er væsentligt bedre end de ventede 47,9. Det fremgår af dagens PMI-tal. Det er nu anden måned i træk, at er­hverv­stil­li­den stiger i eurozonen. Vi skal dog huske på, at indekset fortsat ligger under 50, hvilket indikerer tilbagegang i økonomien. Men det er klart positivt, at den tilliden bevæger sig op og tættere mod de 50 igen.

Er­hverv­stil­li­den stiger i Tyskland til 48,9 i december fra 46,3 måneden før. Det er en gedigen overraskelse, da der var ventet en stort set uændret erhvervstillid hos vores nabo mod syd.

Det her er en klart positiv overraskelse fra er­hverv­stil­li­den i eurozonen. Og særligt vores nabo og største sam­han­dels­part­ner, Tyskland, overrasker særdeles positivt. Det er glædeligt set med danske øjne. Prispresset løjer af for virksomhederne, og for­sy­nings­sik­ker­he­den er igen begyndt at lysne, og det er med til at trække er­hverv­stil­li­den lidt af dyndet, selvom den fortsat er ramt.

Vi må dog samtidig minde os om, at er­hverv­stil­li­den ikke er decideret god. Er­hverv­stil­li­den har forankret sigunder 50 og indikerer dermed en europæisk økonomi i tilbagegang. Og den europæiske økonomi er bestemt udfordret af rekordkraftig inflation, markante ren­testig­nin­ger og øget usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine.

Dagens tal har stor betydning den danske økonomi, hvor mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Med faldende erhvervstillid og rekordhøje prisstigninger, står den europæiske økonomi med risiko for et tilbageslag, som også vil ramme den danske eksport. Inflationen i eurozonen her senest opgjort til 10%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er på 5%, og det betyder, at det ikke kun er prisstigninger på fødevarer og energi, der trækker inflationen op. Europæerne er ramt af et bredere prispres, og det slår huller i de europæiske forbrugeres købekraften.

Hos in­du­stri­virk­som­he­der­ne stiger er­hverv­stil­li­den til 47,8 i december fra 47,1. I ser­vi­ce­virk­som­he­der stiger er­hverv­stil­li­den til 49,1 fra 48,5.

Relaterede artikler