390.000 nye jobs i USA

Ledigheden i USA er snublende tæt det laveste i et halvt århundrede.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Beskæftigelsen i USA steg 390.000 personer udenfor landbruget i maj. Det betyder, at beskæftigelsen er steget 17 måneder i træk. Der var i dagens tal ventet en be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang på 320.000, så jobskabelsen er større end ventet.

Ledigheden lyder på 3,6% er uændret i forhold til for en måned siden. Før coronakrisen lød ledigheden på 3,5%, hvilket var det laveste siden 1969. I begyndelsen af krisen var ledigheden oppe og ramme svimlende 14,7%.

Ledigheden i USA er snublende tæt det laveste i et halvt århundrede. Det vil i sig selv være en helt vanvittig præstation kun to år efter ledigheden drønede i vejret til sit højeste siden 1930’erne. Og det er på ingen måde umuligt, at det kommer til at ske indenfor de nærmeste måneder. Det amerikanske arbejdsmarked bliver bare ved at give, og selvom det sker i et stadig langsommere tempo, så er fremgangen fortsat stabil. 

Lønningerne i USA er samtidig steget med 5,2% i forhold til for et år siden. Den årlige lønvækst er til den klart høje side, og det er med til at lægge pres på den amerikanske inflation og dermed også på den amerikanske centralbank med ren­te­for­hø­jel­ser for at tøjle inflationen.

Der er lagt i kakkelovnen til massive ren­te­for­hø­jel­ser fra den amerikanske centralbank. Ledigheden roder rundt omkring det laveste i 50 år og inflationen har ramt det højeste i 40 år. For en måned siden hævede den amerikanske centralbank renten med 0,50 procentpoint, som var den største ren­te­for­hø­jel­se siden 2000. Om mindre end 14 dage leverer centralbanken en tilsvarende ren­te­for­hø­jel­se på 0,50 procentpoint. Og de følger op med adskillige ren­te­for­hø­jel­ser i den resterende del af året.

Med danske briller er fremgangen i amerikansk økonomi positivt nyt, så længe det ikke ender i et brag og recession. Dansk eksport til USA er vokset og beskæftiger omkring 100.000 danske arbejdspladser. Når det går godt i USA, har det potentialet til at smitte positivt af i Danmark. På renterne er vi også påvirkede, hvor striben af ren­te­for­hø­jel­ser fra den amerikanske centralbank har gjort sit indtog på de danske boligrenter. Renten på et fastforrentet lån er i dag på nippet til 4% mod 2% ved årsskiftet.

Relaterede artikler