315.000 nye job i USA

Beskæftigelsen i USA steg mere end forventet i august med i alt 315.000 personer udenfor landbruget.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Beskæftigelsen brager op i ny rekord

Beskæftigelsen i USA steg med 315.000 personer udenfor landbruget i august. Det er lidt mere end den ventede jobfremgang på 298.000. Beskæftigelsen er nu steget 20 måneder i træk.

Ledigheden stiger derimod til 3,7%. Det er en betragtelig månedlig stigning, hvor den for en måned siden var nede på 3,5%, hvilket var det laveste siden 1969. Dog steg arbejdsstyrken også mere end ventet. For blot få år siden ramte ledigheden 14,7% i begyndelsen af coronakrisen.

Der er pæn fart på joblokomotivet i USA stadigvæk. Mere end 300.000 nye jobs er en rigtig pæn slat til en i forvejen høj beskæftigelse. Tiden taget i betragtning er det ret så imponerende, at beskæftigelsen stiger med den her fart. Inflationen bider benhårdt på amerikanernes pengepung, og pen­gepo­li­tik­ken strammes kraftigt med ren­te­for­hø­jel­ser for at dæmpe impulserne i økonomien. Men fremgangen på ar­bejds­mar­ke­det er lettere afdæmpet, men stadig stærk.

Lønningerne var i august 5,2% højere sammenlignet med for et år siden. Det er det samme som i juli, og lønvæksten er til den klart høje side. Lønudviklingen har i øjeblikket stor opmærksomhed i en tid, hvor inflation er det helt store om­drej­nings­punkt. Et tiltagende lønpres risikerer at puste til inflationen.

Der er ren­te­for­hø­jel­ser på vej fra den amerikanske centralbank. Inflationen er den højeste i 40 år, ledigheden er tæt den laveste i 53 år, lønningerne stiger med høj fart, og der er stadig jobvækst. Ren­te­for­hø­jel­ser­ne skal fungere som en ventil til at lukke luft ud af økonomien. Senere i september ligger den næste ren­te­for­hø­jel­se på 0,75 procentpoint og lurer. Det er de kraftigste ren­te­for­hø­jel­ser fra den amerikanske centralbank siden 1994.

De danske boligejere har alt mulig til at rette opmærksomheden mod USA. De massive ren­te­for­hø­jel­ser fra den amerikanske centralbank påvirker også renterne herhjemme. I dag ligger renten på et fastforrentet lån på 5%. Ved årsskiftet hed den 2% og for halvandet år siden 0,5%. Den stærke amerikanske økonomi og kraftige ren­te­for­hø­jel­ser fra centralbanken en væsentlig rolle i de højere danske boligrenter.

Fremgangen i den amerikanske økonomi kan også smitte positivt af på den danske økonomi. USA er blandt vores største han­dels­part­ne­re, og eksporten til USA beskæftiger omkring 100.000 danske arbejdspladser. Fremgangen på det amerikanske jobmarked kan derfor også give et positivt skub til den danske økonomi.

Relaterede artikler