793.000 nye arbejdsløse i USA

Amerikansk økonomi står i et vadested  med fortsat høje ledighedstal.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Sidste uge bød på højeste antal jobopslag under coronakrisen - ledigheden peger igen ned men faldet bremset op

Nye tal viser, at sidste uge bød på 793.000 nye ar­bejds­løs­heds­til­mel­din­ger i USA. Det var ventet 760.000, så der er tale om en lille negativ overraskelse. Samtidig justeres sidste uges tilmeldinger til arbejdsløshed op fra 779.000 personer til 812.000.

Siden august har antallet af tilmeldinger til arbejdsløshed i USA været under 1 mio. om ugen. Sidste uge fortsætter altså i samme spor, og vi forventer også, at det samme billede kommer til at fortsætte for en periode. Det er markant højere sammenlignet med mere normale tider før coronakrisen, som bød på godt 200.000 tilmeldinger om ugen, men omvendt milevidt fra forårets top på næsten 7 mio.

Amerikansk økonomi står i et vadested  med fortsat høje ledighedstal og aktuel stilstand i beskæftigelsen. Men et nyt dyk i økonomien er altså med al sandsynlighed undgået, så derfor er der fuld fokus på at få be­skæf­ti­gel­se­s­to­get op og køre igen. Med den aktuelle stilstand, skal der imidlertid ske noget, og øjnene er på det nære sigte rettet mod en ny hjælpepakke, som er under opsejling, og som vil give et nyt skub til beskæftigelsen. På den lidt længere sigte bane vil vac­ci­neud­rul­nin­gen få stor betydning for den amerikanske økonomi og jobskabelse, når cor­o­na­pan­de­mi­en løsner grebet. Vi er ganske positive for, at toget kommer til at buldre videre.

I sidste uge fik vi tal for beskæftigelsen, som steg med spæde 49.000 i januar, hvoraf blot 6.000 var drevet af den private beskæftigelse. Samtidig blev faldet i december justeret til og gjort endnu større end først antaget, og be­skæf­ti­gel­ses­tal­le­ne peger i selvsamme retning af stilstand i økonomien, om end betingelser for fornyet fremgang så absolut er til stede. I begyndelsen af krisen dykkede beskæftigelsen med godt 22 mio., og siden da er den steget igen med lige på den gode side af 12 mio. Dermed er beskæftigelsen rundt regnet fortsat bagud med 10 mio. i forhold til inden krisen.

Ar­bejds­løs­he­den ligger på 6,3%, og selvom den i begyndelsen af krisen var oppe og ringe på 14,7%, så er den fortsat ganske høj og den højeste i syv år, hvor man ser bort fra tidligere under coronakrisen. For et års tid siden var ar­bejds­løs­he­den 3,5%, som var det laveste i 50 år. Den høje ledighed skal bankes yderligere ned for ikke at pri­vat­for­bru­get skal udgøre en markant hæmmende faktor for genopretningen i den amerikanske økonomi. Pri­vat­for­bru­get står for næsten 70% af amerikansk økonomi og står dermed en absolut nøglerolle i forbindelse med genopretningen.

Set med danske briller er vi som eksportland blevet mere direkte afhængige af USA end tidligere. Den danske eksport er braget op, og USA læner sig op ad at være vores største eksportmarked og beskæftiger omkring 80.000 danske arbejdspladser.

Relaterede artikler