779.000 nye arbejdsløse i USA

Hastigheden i den amerikanske økonomi er i øjeblikket i sneglefart sammenlignet med tidligere i genopretningen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Sidste uge bød på højeste antal jobopslag under coronakrisen - ledigheden peger igen ned men faldet bremset op

Nye tal fra USA viser, at sidste uge bød på 779.000 nytilmeldte arbejdsløse amerikanere. Det var ventet 830.000, så der er derved tale om en positiv overraskelse.

Siden august har antallet af nytilmeldte ledige ligget under 1 mio. om ugen, og et holder således ved med sidste uges tal. Det er på den ene side milevidt fra forårets top på næsten 7 mio. om ugen, men omvendt også markant højere sammenlignet med mere normale tider, som før coronakrisen lå på godt 200.000 le­dig­heds­til­mel­din­ger om ugen. I tillæg blev der under coronakrisen etableret særlige ordninger, hvor Pandemic Unemployment Assistance (PUA) tegner sig for en del ledige også, hvor sidste uge bød på yderligere knap 350.000 tilmeldinger.

Hastigheden i den amerikanske økonomi er i øjeblikket i sneglefart sammenlignet med tidligere i genopretningen. Le­dig­heds­til­mel­din­ger­ne er fortsat voldsomt høje, men vi ser på ingen måde et økonomisk kollaps som under den første coronabølge sidste år. I morgen kommer der nye jobtal for januar, som kan markere ny jobfremgang ovenpå decembers skuffelse med den første be­skæf­ti­gel­ses­til­ba­ge­gang i 8 måneder. Vi fik en indikation på det i går med andre jobtal fra den amerikanske økonomi i går.

I morgen eftermiddag kommer be­skæf­ti­gel­ses­rap­por­ten fra USA, hvor vi får et indblik i jobskabelsen i januar, og forventningen er en lille ny fremgang på 100.000. I december faldt beskæftigelsen ellers med 140.000, som brød syv forudgående måneders fremgang, som nåede at løbe op i 12,5 mio., hvilket er historisk på så kort tid. Problemet er dog, at dykket op til var endnu større og skete på den kvarte tid. Således faldt beskæftigelsen med mere end 22 mio. i marts og april sidste år. Hertil ventes det i morgen, at ar­bejds­løs­he­den ligger uændret i forhold til december på 6,7%. Inden krisen var ar­bejds­løs­he­den på sit laveste i 50 år med 3,5%, hvorefter den i begyndelsen af coronakrisen bankede op i 14,7%.

Be­skæf­ti­gel­se­s­to­get, som buldrede frem under store dele af genopretningen sidste år er med andre ord bremset gevaldigt op, mens ledigheden har svært ved at tabe sig yderligere. Der skal ske noget, før vi igen ser toget køre og ledigheden sigte nedad. På den korte bane er liden sat til en opbremsning af smitten og yderligere politisk stimulans af økonomien. Her kæmper Biden-ad­mi­ni­stra­tio­nen stadig med en ny hjælpepakke, som skal sætte kul på beskæftigelsen igen. På den lidt længere bane skal vac­ci­neud­rul­nin­gen sikre, at amerikansk økonomi igen vil bevæge sig stabilt fremad, som altså ikke er tilfældet lige nu.

Set med danske briller er vi som eksportland blevet mere direkte afhængige af USA end tidligere. Den danske eksport er braget op, og USA læner sig op ad at være vores største eksportmarked og beskæftiger omkring 80.000 danske arbejdspladser.

Relaterede artikler