2,4 mio. nye arbejdsløse i USA i sidste uge

Det bringer de samlede søgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse i USA op lige knap 39 mio.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
2,4 mio. nye arbejdsløse i USA i sidste uge

Nye tal viser, at 2.438.000 amerikanere søgte om ar­bejds­løs­heds­un­der­støt­tel­se i sidste uge. Det bringer de samlede søgninger om ar­bejds­løs­heds­un­der­støt­tel­se i USA op lige knap 39 mio. i forbindelse med coronakrisen, når vi summer de forgange ni uger sammen.

Jeg havde i min vildeste fantasi ikke forestillet mig ugentlige le­dig­heds­til­mel­din­ger i millionklassen for bare et par måneder siden. Men det er ligefrem blevet vanlig kost og har været tilfældet i ni uger i streg nu. En mere positiv tendens i tallene er derimod, at det ugentlige antal bliver stadig mindre. For halvanden måneds tid siden var det på plussiden af 6 mio. om ugen, men det er droslet til nu 2 mio. personer. Det er et tegn på, at det største slag har fundet sted, men også at slaget endnu ikke er færdigt.

Da det gik stærkest under finanskrisen, rundede man kun kortvarigt 650.000 personer om ugen. Så alene sidste uges ansøgninger om ar­bejds­løs­heds­un­der­støt­tel­se næsten fire gange værre, end da det så sortest ud under krisen i 00’erne.

Vi forventer uændret, at den nuværende krise på den ene side er ekstremt dyb, men på den anden side også kortvarig. Der er dog ingen tvivl om, at risikoen for, at krisen ændrer karakter stadig er til stede. Og den risiko bidrager den kraftigt stigende ledighed til. En stor risiko for den amerikanske økonomi er, at den høje ledighed for alvor kan sætte sig i et permanent fald i pri­vat­for­bru­get. I april steg ledigheden fra 4,4% til 14,7%, og der er yderligere en stigning i vente i maj. Det er derfor nogle skrøbelige måneder for amerikansk økonomi, som vi går i møde. Pri­vat­for­bru­get står for næsten 70% af den amerikanske økonomi.

Dansk eksport til USA er steget kraftigt, og det nærmer sig at være vores største eksportmarked. Vi er som land dermed også blevet mere direkte påvirkede, om end vi i forvejen i høj grad var direkte påvirkede af udviklingen i USA. Med mere end 70.000 danske jobs tilknyttet eksporten til USA, så er de seneste måneders dystre udvikling i den amerikanske økonomi skræmmende læsning. Vi tror og håber dog endnu på en kort recession. Over det seneste år har vi eksporteret for næsten 40% mere, end vi gjorde året før. Positivt er det, at særligt medicin trækker op, som er mindre følsomt for udsving, men ikke desto mindre må forvente at se et markant tilbageslag alligevel og drøje periodevise hug til eksporten over de kommende måneder.

Relaterede artikler