Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
En blød centralbank kan sætte gang i forbruget

En blød centralbank kan sætte gang i forbruget

15. marts 2019
Gå til nyhedsoversigt

Lave renter så langt øjet rækker. Det er konklusionen fra ECB-mødet i sidste uge, hvor en overraskende blød ECB udtrykte større bekymring for vækstudsigterne end tidligere. På mødet valgte ECB at ændre rentesignalet og ser nu tidligst behov for en renteforhøjelse i 2020. Dermed er der udsigt til, at det ultralave renteniveau fortsætter i år.

Selvom vi forventer, at det kan skubbe de lange renter lidt i vejret, hvis væksten i euroområdet genvinder lidt fart i de kommende måneder, så betyder centralbankernes tilbageholdenhed med at stramme pengepolitikken, at der formentlig bliver tale om meget moderate rentestigninger. Det kan vise sig at give rygvind til dansk vækst i år.

Der er som sådan ikke noget nyt i, at lave renter øger den økonomiske aktivitet. Lave renter gør det fx billigere for virksomheder og husholdninger at låne penge, og det understøtter investeringer og forbrug. Renterne påvirker også værdien af en lang række aktiver, herunder aktier, obligationer og ejerboliger. Og når aktivpriserne stiger, er det med til at stimulere investeringer og forbrug.

Men det seneste rentefald kan faktisk vise sig at få et særlig stort gennemslag på økonomien herhjemme. Det skyldes det særlige, danske realkreditsystem: Nationalbanken har i en nylig artikel påvist, at der er en sammenhæng mellem realisering af friværdi i boligen, konverteringsbølger og privatforbrug. Den gængse økonomiske teori siger, at når formuerne stiger, så mindsker det behovet for at spare op. Derfor bruger man typisk en større andel af sin indkomst på forbrug. I Danmark er det boligformuen, der har den største effekt på forbruget. Men selvom boligformuen har været jævnt stigende siden 2012, er forbrugskvoten faktisk lavere i dag end i 2012. Analysen fra Nationalbanken indikerer dog, at der kan være en vending på vej.

Ifølge analysen er der nemlig langt flere, der hiver friværdi ud af boligen til forbrug, når de samtidig med fordel kan omlægge deres realkreditlån. Sammenhængen mellem stigende boligformue og privatforbrug er simpelthen større i perioder med konverteringsbølger. Det seneste rentefald kan dermed vise sig at blive den gnist, der skal til for at sætte forbrugsmotoren op i gear. Rentefaldet har nemlig sendt kursen på det 30-årige 1,5% lån op omkring 98, og det åbner for, at en stor gruppe boligejere med 2,5 pct.-lån med fordel kan lægge deres lån om. Der er knap 150 mia. kroner i udestående 2,5% lån og selvom boligprisstigningerne ikke er jævnt fordelt geografisk, så er priserne ikke desto mindre steget i 92 ud af 98 kommuner over de seneste fire år. Der er altså et betydeligt potentiale for at omsætte friværdi til forbrug.  

Hvis boligejerne for alvor gør brug af konverteringsmuligheden, kan sidste uges bløde udmelding fra ECB vise sig at være en kærkommen hjælp til dansk økonomi, der i øjeblikket er udfordret af aftagende global vækst og dermed mindre rygvind fra eksporten.

Bragt i Børsen 1. marts 2019