Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Højeste inflation siden 1984

Højeste inflation siden 1984

10. maj 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske forbrugerpriser er steget 6,7% i april i forhold til samme måned for et år siden. Det er den højeste inflation i 38 år. Inflationen stiger kraftigt i forhold til i marts, hvor inflation lød på 5,4%. For et år siden oplevede danskerne en inflation på blot 1,5%.

Av, det gør vanvittigt ondt på danskernes pengepung det her. Vi taler om de kraftigste prisstigninger siden 1984. Gør vi det op i kroner skal en børnefamilie i dag bruge omkring 30.000 kr. mere for at opretholde det samme årlige forbrug som for et år siden. Det er et alvorligt stort indhug i en families husholdningsbudget. Inflation er ikke længere noget, der primært tales om, men nu noget danskerne mærker meget mere kontant på indkøbsturen.

Slaget til danskernes pengepunge kommer især fra fødevarer og energi. Fødevarepriserne er steget med 7,1% i forhold til for et år siden. Prisen på el, gas og brændstof er steget henholdsvis 69%, 153% og 33% sammenlignet med for et år siden.

Flere og mere brede prisstigninger er på vej til danskerne. Rekordmange virksomheder forventer at hæve deres priser. I detailhandlen spår knap 60% af virksomhederne, at de vil hæve deres priser, mens det er næsten halvdelen i industrien. Også i byggeriet og i servicesektoren er forventningen til prisforhøjelser steget. Baggrunden er, at også virksomhederne oplever højere energipriser, mens råvarer er blevet dyrere og materialemangel fylder enormt meget. Det har medført, at producentpriserne for de danske virksomheder er steget med voldsomme 35% på et år, og det er en del af den regning, som nu er på vej til at blive sendt videre til forbrugerne.

Priserne bevæger sig i øjeblikket hurtigere end lønningerne i samfundet. Dermed forringes danskernes købekraft med en aktuelt faldende realløn, hvor danskerne kort og godt kan købe mindre for deres indkomster. Det risikerer at slå en bremse i et ellers buldrende privatforbrug, som har spillet en stor rolle i den danske økonomis vej ud af coronakrisen. Danskerne har dog en overordnet stærk økonomi, som er modstandsdygtig overfor de kraftige prisstigninger. Der har ikke tidligere været så mange i beskæftigelse i Danmark som nu, og samtidig er der opbygget en solid buffer på danskernes bankkonto med mere end 1.000 mia. kr. stående på kontoen.