Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forbrugertilliden på det laveste nogensinde

Forbrugertilliden på det laveste nogensinde

20. maj 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden falder til -22,4 i maj. Faldet kommer i forlængelse af massive dyk i både marts og april. Det betyder, at forbrugertilliden er på det laveste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1974.

Prisstigninger bider benhårdt på danskernes pengepunge, og det har sendt forbrugernes humør ned i kulkælderen. Samtidig kan den forøgede usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine og til de fremtidige energipriser også spille ind på familiernes dårligere økonomiske humør. Det er et ekstremt lavt niveau, vi ser i forbrugertilliden i dag.

I april blev forbrugerpriserne målt til 6,7% højere end året før, hvilket er den højest målte inflation i Danmark siden 1984. Det svarer til, at en gennemsnitlig børnefamilie skal bruge omkring 30.000 kr. mere for at opretholde det samme årlige forbrug som for et år siden. Det gør unægtelig ondt på husholdningsbudgettet og er med til at trække forbrugertilliden mod en ny bund. En stor del af prisstigningerne er drevet af energi og fødevarer, men også et bredere udsnit af danskernes forbrug bliver i øjeblikket ramt af stigende priser.

Det er den dårligste forbrugertillid nogensinde, men vi venter ikke at se et lignende historisk fald i privatforbruget i år. Når vi ikke er lige så bekymret for forbrugernes økonomi, som de selv giver udtryk for, så skyldes det, at danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid med velpolstrede formuer og høj jobsikkerhed. Og dertil har boligmarkedet det stadig godt.

Faldet i forbrugertillid kommer af fald i 3 af de fem indikatorer, der udgør den samlede forbrugertillidsindikator. Det største fald kom i maj fra danskernes syn på Danmarks økonomi i dag sammenlignet med for et år siden.