Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ledigheden falder for 7. måned i træk

Ledigheden falder for 7. måned i træk

29. januar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden faldt med 2.035 i december. Dermed er ledigheden nu faldet i syv imponerende måneder i træk med godt 32.000.

I begyndelsen af coronakrisen steg ledigheden næsten 54.000 på tre måneder i marts, april og maj. Med dagens tal er der således samlet set tale om en stigning i ledigheden under coronakrisen på lige knap 22.000. Det betyder, at bruttoledigheden i dag er på 125.561, hvilket svarer til en ledighedsprocent på 4,4%. I november lød ledighedsprocenten på 4,5%. Inden krisen lød den på 3,6%.

Det er hamrende stærkt at kunne konstatere et fald i ledigheden i december. Vi forventer dog, at ledigheden kommer til at pege op over den kommende tid. Genopretningen i dansk økonomi er gået markant ned i gear, men vi ser på ingen måde en forestående eksplosion i ledigheden, som vi så det i foråret sidste år på trods af det høje og nu forlængede restriktionsniveau.

Der er så mange elementer, som bekræfter os i, at det nuværende økonomiske slag er mildere end sidste års. Jo, vi forventer yderligere stigning i ledigheden med den delvise nedlukning, som blev forlænget igen i går, men vi ser ikke en eksplosion i ledigheden ligge i kortene, som vi tidligere har set under krisen. Situationen er en anden, mere robust og mere kendt i dag, og samtidig vil lønkompensation også lægge låg på ledighedsstigningen. Vi må se i øjnene, at det er en trængt og svær tid lige nu, men vi forventer omvendt, at dansk økonomi igen vil få momentum i 2. kvartal med lavere smitte og færre restriktioner. Det vil trække ledigheden ned igen, når vi kommer ud af vinteren, og den bevægelse vil fortsætte i takt med, at vaccineudrulningen senere på året får corona til at løsne grebet.

Mere friske ledighedstal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at ledigheden er steget yderligere i januar. I dag er der således yderligere 12.000 flere personer tilmeldt ledighed sammenlignet med indgangen til måneden. Det er dog helt normalt, at ledigheden stiger i januar, og da tallene fra Beskæftigelsesministeriet ikke er sæsonkorrigerede. Derfor vil sæsonkorrektionen i sig selv tage en pæn del af ledighedshoppet, når Danmarks Statistik offentliggør januartallene om en måneds tid. Så pil op for ledigheden, men begrænset.