Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Byggebeskæftigelsen nu højere end før krisen

Byggebeskæftigelsen nu højere end før krisen

20. januar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen indenfor byggeriet steg med 4.025 personer i 4. kvartal, når der tages højde for sæsonudsving. Den samlede beskæftigelse indenfor byggeriet lyder nu på 181.210 personer.

I begyndelsen af krisen faldt byggebeskæftigelsen - ligesom mange andre steder af økonomien - men det hele og mere til er nu allerede indhentet, og byggeriet er aktuelt på det højeste siden 2008. Før krisen lød byggebeskæftigelsen på godt 180.360 personer.

Byggebeskæftigelsen imponerer og er nu højere end før coronakrisen og samtidig den højeste i 12 år. Det er i modsætning til den samlede beskæftigelse i Danmark, som stadig er et godt stykke fra at være kravlet helt op fra det hul, som krisen skabte. Byggeriet har kort og godt haft en meget mildere krise end andre dele af økonomien, som blandt andet skyldes et hæsblæsende boligmarked, mens man også fra politisk side har skubbet til bygge- og anlægssektoren ved at droppe anlægslofter og fremrykke offentlige investeringer. Hertil er håndværkerfradraget næsten fordoblet i 2021. Det er med andre ord ikke i byggeriet, at krisen for alvor kradser.

Byggeriet har det ganske fornuftigt, og ser vi på virksomhedstilliden i bygge- og anlæg i den seneste måling fra december, så er den også tilbage på niveauet fra sidste år, før krisen ramte. Både den nuværende ordrebeholdning og beskæftigelsesforventningerne har den seneste tid trukket op i tilliden.

I tråd med dagens stigende beskæftigelsestal samt de øgede beskæftigelsesforventninger indenfor bygge og anlæg er det værd at fremhæve, at flere virksomheder igen melder om mangel på arbejdskraft. Vi er langt fra tidligere tiders mangel på arbejdskraft i midten af 00’erne, hvor arbejdsmarkedet var mere end bare lunt, med det er ikke desto mindre et opmærksomhedspunkt. Ofte stiger manglen på arbejdskraft mod og i sommeren, hvorfor det aktuelle niveau anses som ganske højt i lyset af, at det kan blive endnu højere mod sommeren.

Vi skal glæde os over, at byggeriet er gået mere nådigt og faktisk ligefrem stærkt gennem krisen, og at det ikke er hoppet i tandem ned sammen med mange andre dele af økonomien. Det kan de påvirkede virksomheder og personer i de øvrige brancher ved første øjekast ikke nødvendigvis mærke, men at byggeriet står så stærkt og robust kan efterfølgende bidrage til, at den samlede økonomi hurtigere kommer på fode igen. Med andre ord vil de mindst påvirkede erhverv udgøre en bidragende rolle i at hive de øvrige erhverv med op i forbindelse med genopretningen.