Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Medicinalindustrien trækker industriproduktionen ned

Medicinalindustrien trækker industriproduktionen ned

7. september 2020
Gå til nyhedsoversigt

I juli faldt industriproduktionen med 5,6 procent. Faldet i juli er særligt drevet af medicinalindustrien, hvor produktionen falder med 24,9 procent. Ser vi på industriproduktionen ekskl. medicinalindustrien, stiger produktionen med 1,1 procent. Det er anden måned i streg industriproduktionen ekskl. medicin stiger.

Det er bestemt glædeligt, at industriproduktionen ekskl. medicin igen er i fremgang, men jeg har dog ikke armene over hovedet endnu, da vi stadig er 5,7 procent under de produktionsniveauer, vi så tilbage i februar. Der er altså stadig et stykke vej til, at produktionen igen er tilbage på det niveau, vi så i februar.

Vi skal normalt glæde os over, at industriproduktionen herhjemme har en stor andel af medicinalprodukter, da dette er mindre konjunkturfølsomt, og derved kan holde hånden under industriproduktionen i dårlige tider. På en dag som i dag, hvor produktionen falder med næsten 25 procent, er det selvfølgelig uheldigt, da det påvirker den samlede produktion meget negativt. Dagens tal indikerer, at også medicinproduktionen nu også er ramt af Coronakrisen, men det er endnu for tidligt, at lave entydige konklusioner. Medicinalproduktionen har normalt store udsving, og vi skal derfor være påpasselige med, at konkludere for meget på en enkelt måned.

Fremgang i udlandet

Industriens omsætning på eksportmarkederne er denne i perioden marts til juli knap 12 procent lavere end samme periode sidste år. Industrien er afhængig af at kunne afsætte sine vare på verdensmarkedet. Det er derfor også glædeligt, at eksportomsætningen heldigvis har været stigende de sidste tre måneder.

Ser vi uden for landets grænser, er der i dag også kommet tal for den tyske industriproduktion. Den tyske industriproduktion stiger med 1,2 procent i juli, hvilket er tredje måned i steg. Tyskland er Danmarks største handelspartner, hvorfor det er vigtigt, at der kommer mere gang i hjulene, hvis den danske eksport igen skal op i gear. Vi er derfor også lidt bekymrende for, at de seneste tal for tillidsindeksene i Tyskland og flere andre europæiske lande indikerer, at styrken i genopretningen er ebbet ud.

Vi tror fortsat på et dybt, men kortvarigt tilbageslag til dansk økonomi. Særligt arbejdsmarkedet viser i øjeblikket rigtig gode takter herhjemme, og det vidner om, at aktiviteten er på vej tilbage mod det normale.

Vi er dog ikke ude af skoven endnu, og der er fortsat mange risici, som kan skubbe genopretningen ud af kurs. På vores top tre risici har vi tilbageholdende forbrugere, en eksport der fastholder det lavere niveau i en længere periode samt at det økonomiske tilbageslag spreder sig som ringe i vandet fra de mest udsatte brancher til den resterende del af økonomien. Dertil kommer risikoen for nye smittebølger, som i sig selv vil stikke en kæp i hjulet på genopretningen.