Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stigende bilsalg løfter forbruget

Stigende bilsalg løfter forbruget

10. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Der blev i september solgt 10.850 biler til de danske husholdninger. Det er et fald på 2 procent ift. august.

Sammenligner vi 3. kvartal med 2. kvartal er bilsalget dog steget med 9,4 procent. Den kraftige stigning skyldes marts måneds ekstraordinære høje fremrykkede bilsalg i forbindelse med forventede prisstigninger, da der var lavet nye krav til måling af bilers brændstofforbrug.

Bilsalget løfter privatforbruget

Dagens tal betyder at bilsalget i 3. kvartal med vil give et boost til væksten. Privatforbruget steg med 0,5 procent i 2. kvartal. Bilsalget trak dog det overordnede privatforbrug ned fra 1,2 procent til 0,5 procent. Forsættes bilsalget fra de sidste to måneder vil det kunne give et godt skub til privatforbrugsvæksten i 3. kvartal.

Danskernes økonomi levner også plads til et højere forbrug. Vi har længe været forsigtige med at bruge penge, og har i stedet nedbragt vores gæld. Der er derfor plads til, at vi slækker lidt på forsigtigheden.

Grundlæggende er der også medvind til privatforbruget fra næsten alle fronter. Lønningerne stiger mere end priserne, beskæftigelsen har pil op, vi kan glæde os over et meget lavt renteniveau og fremgang på boligmarkedet, der betyder stigende friværdier til stadig flere boligejere.

Vi forventer ikke, at danskerne vil slippe forsigtigheden helt, og der er derfor fortsat lang vej til et egentligt forbrugsboom, som vi så det op til finanskrisen. Når det er sagt, så vil privatforbruget stadig være en væsentlig vækstmotor i år.