Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lidt færre ledige i august

Lidt færre ledige i august

30. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden i august faldt med 200 personer. Det er en ændring i den minimale ende, og der står nu 104.800 personer i ledighedskøen, som svarer til en ledighedsprocent på 3,8%. Siden årsskiftet er ledigheden faldet med 600 personer, og bruttoledigheden har dermed været stort set uændret – med et lille fald – siden slutningen af 2018.

Køen af ledige skrumper en anelse ind, og efterspørgslen efter arbejdskraft er så absolut til stede med en dansk økonomi i storform. Beskæftigelsen fortsætter fremgangen, og antallet af nye jobopslag holder dampen oppe med mere end 20.000 i august. Efter en massiv beskæftigelsesfremgang siden 2013, danser ledigheden i Danmark rundt omkring et niveau, som er det laveste i 10 år uden tegn på en vending lige foreløbig.

Beskæftigelsen er i årets første 7 måneder steget godt 21.500, og vi forventer, at endnu flere kommer i arbejde over det kommende år. Samlet for 2019 ser vi 30.000, mens vi for næste år forventer 20.000 flere i arbejde. Det skal så holdes op mod en beskæftigelsesfremgang på 50.000 sidste år, så dampen er helt naturligt gået lidt af, men der er og forventes ikke at blive slået bakgear.

Ledigheden forventer vi forbliver på nuværende niveau. Med fortsat beskæftigelsesstigning, men nogenlunde uændret ledighed, skyldes det, at arbejdsstyrken i disse år vokser som følge af reformer, der hæver efterløns- og pensionsalderen samt en massiv tilgang af udenlandsk arbejdskraft. Den tiltagende arbejdsstyrke betyder også, at risiko for mangel på arbejdskraft reduceres. Regeringen forventer at arbejdsstyrken vil vokse med 35.000 personer i år og 24.000 personer næste år.

Særligt udenlandske risici kan dog stikke en kæp i hjulet på beskæftigelsesfremgangen og den lave ledighed. En handelskrig i fuldt flor, en global recession eller et hårdt Brexit har potentialet til at ramme dansk økonomi med konsekvenser på det danske arbejdsmarked og danske arbejdspladser. Endnu er risiciene dog prellet af, men dansk økonomi bør holde et vågent øje med dem.