Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Kæberasler til eksporten i september - men langtfra sendt i gulvet

Kæberasler til eksporten i september - men langtfra sendt i gulvet

11. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for den danske eksport af varer, som viser et fald i september på 2,1%. Det er særligt maskiner, som trak eksporten ned.

Trods kæberasleren i september, som vi godt tør kalde for en mindre af slagsen, så er dansk eksport ikke på vej i gulvet. Eksporten vist ganske fine takter i 3. kvartal som helhed. Således er eksporten af varer steget 2,9% i 3. kvartal sammenlignet med kvartalet før. Samtidig ligger eksporten af tjenester 1,6% højere sammenlignet med kvartalet før.

Eksporttallene kan svinge en hel del fra måned til måned, og på det mere overordnede plan, så har dansk eksport haft fremragende momentum her i 2019. Og det til trods for en eskalerende global uro samt velbegrundet frygt for, hvordan det går hos nogle af vores største samhandelspartnere. Men frygten og vækstnedgangen uden for landets grænser har indtil videre prellet nogenlunde af på den udenlandske efterspørgsel efter danske varer. Det skyldes ikke mindst, at vi har en mindre konjunkturfølsom eksport med medicin og vindmølleproduktion som trækdyr. Eksporten leverer desuden et ganske pænt bidrag til den danske vækst i 2019.

Selvom vi i Danmark kan bryste os af en solid eksport og en generelt modstandsdygtig økonomi uden væsentlige ubalancer, så må vi også se i øjnene, at vi vil blive ramt, hvis det udenlandske uvejr for alvor folder sig ud. Og skyerne er i den grad mørke omkring Danmark med recessionsfrygt, handelskrig og et endnu uløst Brexit på paletten over største risikofaktorer. Danmark er en lille åben økonomi, og er derved dybt afhængig af situationen på vores eksportmarkeder. Risiciene har en tyngde, som kan skubbe betydeligt til dansk økonomi, særligt hvis de folder sig ud samtidig.

I denne uge har vi blandt flere ting øjnene rettet mod Tyskland, hvor der offentliggøres BNP-tal senere på ugen. Ender de i minus, så står vores største samhandelspartner midt i en teknisk recession med negativ BNP-vækst to kvartaler i streg. Det er ikke noget, man bør undervurdere set med danske eksport-briller. Mere end 100.000 danske jobs er knyttet op på eksporten til Tyskland.