Overskydende skat sender indlånet op i ny rekord

Prisstigningerne alene har dog udhulet danskerne samlede bankindlån med knap 60 mia. kr.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Overskydende skat sender indlånet op i ny rekord

Friske tal fra Nationalbanken viser, at danskerne har over 1 billion kr. stående på helt almindelige bankkonti ved udgangen af april – helt præcist 1.077 mia. kr. Det er en stigning på 28 mia. kr. i forhold til marts. Dermed stiger indlånet for tredje måned i træk og har nu slået den seneste rekord fra april sidste år.

Udbetaling af overskydende skat for knap 20 mia. kr. har sendt danskernes samlede bankindlån op i ny rekord. Dermed fremstår danskerne samlet set yderst robuste. Det giver os danskere en god og vigtig buffer, til når vi mærker den nye modvind, der rammer os med de kraftigste prisstigninger siden 1984 og stigende boligrenter. Det er således blevet dyrere at være dansker, og det kan betyde, at vi hen over sommeren vil se danskerne bruge af deres indestående på bankkontiene, også selvom de måske begynder at udvise mere mådehold med forbruget.

Hvis vi korrigerer for de historisk høje stigninger i for­bru­ger­pri­ser­ne og opgør bankindlånet i dagens priser, så er bankindlånet ikke steget med 24 mia. kr. siden forrige top sidste år i april, som de faktiske tal viser, men faldet med 34 mia. kr. Dvs. at pris­stig­nin­ger­ne alene har udhulet danskerne samlede bankindlån med knap 60 mia. kr.

Dagens tal betyder, at hver voksne dansker i gennemsnit har 228.500 kr. stående på bankbogen. Kan man ikke genkende sig selv i det tal skal man ikke blive bekymret. Indlånet er langt fra lige fordelt, og en lille gruppe sidder på en stor del af pengene.

Relaterede artikler