Ny rekord i industriens produktion

Produktionen er steget konstant i 2022, og det sker på trods af massiv modvind.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Danske virksomheder smider en del af pessimismen fra sig - men der er endnu langt til optimisme og glade dage

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske in­du­stri­pro­duk­tion steg 1,1% i juni. Dermed er industriens produktion steget i samtlige måneder i 2022. Det betyder samtidig, at produktionen slår rekord. I de foreløbige måneder af 2022 er produktionen øget med hele 16% sammenlignet med samme periode sidste år.

Det er vildt imponerende tal fra industrien, som fortsætter flyveturen. Produktionen er steget konstant i 2022, og det sker på trods af massiv modvind. Usikkerheder taget til efter Ruslands invasion af Ukraine, der er højere pro­duk­tions­om­kost­nin­ger og meldinger om mangel på materialer og arbejdskraft. Men det preller tilsyneladende totalt af på produktionen i den danske industri. Produktionen buldrer bare derudaf og slår nye rekorder.

Fremgangen er tilmed ganske bred i industrien. I juni voksede produktionen i 7 ud af 12 underbrancher. Set for det første halve år af 2022 som helhed i forhold til samme periode i 2021, så er fremgangen at spore i 10 ud af 12 brancher. Den største fremgang er med længder i me­di­ci­nal­sek­to­ren. Det er dansk industris guldkalv, men øvrige brancher følger også rigtig fint med. Me­di­ci­na­lin­du­stri­en er drønet i vejret med 42% i 2022 i forhold til samme periode 2021. Produktionen i mø­be­lin­du­stri­en og ma­ski­nin­du­stri­en er samtidig vokset med henholdsvis 18% og 11% i forhold til sidste år.

Der er imidlertid rigelig af udfordringerne for den danske industri. Tilliden i industrien er dykket, og pro­duk­tions­for­vent­nin­ger­ne hår taget nogle slag. Manglen på materialer, arbejdskraft og højre pro­duk­tions­om­kost­nin­ger fylder. Ved seneste måling meldte mere end halvdelen af virksomhederne i industrien om, at mangel på materialer og udstyr. Hertil melder hver tredje virksomhed om mangel på arbejdskraft. Det er dog mindre end tidligere på året, men stadig mange virksomheder, der melder om pro­duk­tions­be­græns­nin­ger.

Relaterede artikler