Nationalbanken hæver renten

Nationalbanken går direkte i fodsporene på ECB.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Biden kommer til at slås med senatet

Nationalbanken hæver ind­skuds­be­vis­ren­ten med 0,50 procentpoint, så den nu lyder på -0,10 procentpoint mod tidligere -0,60 procentpoint. Siden 2014 har ind­skuds­be­vis­ren­ten hos Nationalbanken ligget i negativt territorium. Men tiden med negative renter ser nu ud til at rinde ud.

Nationalbanken går direkte i fodsporene på ECB, som hævede renten tidligere i dag med eksakt det samme. Det er helt i tråd med drejebogen hos Nationalbanken, som skal sikre en stabil valutakurs overfor euroen. Derfor er de slet og ret nødt til at følge med ECB. Det ligger klart i kortene, at det her er startskuddet på, at vi meget snart kan være ude af epoken med negative renter.

I eftermiddags hævede den europæiske centralbank, ECB, renten med tilsvarende 0,5 procentpoint. Det var den første ren­te­for­hø­jel­se i 11 år. Flere ren­te­for­hø­jel­se venter i efteråret, og vi forventer, at Nationalbanken følger med ECB som følge af fast­kur­spo­li­tik­ken. Der er udsigt til, at ECB og Nationalbanken bevæger sig op i positive renter i løbet af 3. kvartal. Vi skal ikke længere væk end til september for at finde næste rentemøde og dermed næste ren­te­for­hø­jel­se.

Mange boligejere har allerede fået at mærke, at rentepilen peger op. Alene udsigten til ren­te­for­hø­jel­ser sendte de variable boligrenter op hen mod sommeren, hvor boligejere i titusindvis fik fastsat nye og højere renter på deres variabelt forrentede lån.

Kronen handler aktuelt i 744,35 overfor euroen. Pariteten er 746,038, hvor kronen ikke har været siden maj 2020. Kronen skal dog ikke ligge på pariteten, og der er derfor helt sikkert også ro på gangene i Nationalbanken, hvor man med rolig hånd holder kronekursen med god afstand til grænserne.

Relaterede artikler