Lille stigning i detailsalget

Detailbutikkerne holdte pænt niveau i november. Danskernes købelyst er altså ikke slået helt i stykker.

Manglende inflation luner i budgettet hos familierne

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 0,2% i november. Det er en meget lille stigning, og tendensen er generelt for nedadgående i detailhandlen. Detailsalget er faldet i 8 ud af de seneste 12 måneder og ligger 7% lavere end for et år siden. Der er i salgstallene korrigeret for prisændringer, sæsonudsving og handelsdage.

De­tail­bu­tik­ker­ne holdte pænt niveau i november. Danskernes købelyst er altså ikke slået helt i stykker, og det siger en del om robustheden hos danskerne trods højeste inflation i 40 år. Især tøj og beklædning var noget, som danskerne mere af i november.

Ser vi over det seneste år derimod, så lider detailhandlen under et dalende salg. Pilen har peget ned, og det fortæller om en vigende købelyst hos danskerne, som godt nok ikke er slået i stykker. Det sløjere salg kommer dog ikke som en stor overraskelse. Danskerne er ramt af den højeste inflation i 40 år, som har sendt for­bru­ger­til­li­den fuldstændig i kulkælderen. Samtidig kommer detailsalget fra et vanvittigt og rekordhøjt niveau sidste år.

I detailhandlen har 56% af virksomheder hævet priserne overfor deres kunder de seneste tre måneder, og 49% forventer stadig at gøre det. Det er enormt mange virksomheder, og pris­stig­nin­ger­ne rammer rent ud sagt salget, hvor kunderne køber mindre, når det bliver dyrere. Og tendensen med vigende salg som følge af stigende priser ser vi fortsætte for detailhandlen over den kommende tid.

Selvom selveste salget i de­tail­bu­tik­ker­ne målt i mængder er faldet med 7% i forhold til for et år siden, så er danskernes betaling i butikkerne ikke væsentligt påvirket. Danskerne lægger stort set de samme penge, men de går ud af butikkerne med færre varer som følge af prisstigninger. Tager vi de højere priser med i betragtningen, så betaler danskerne 2% mere end for et år siden, men forlader butikken med 7% mindre under armen.

Historisk set ligger detailsalget dog fortsat nogenlunde fornuftigt til. Med andre ord er bunden ikke gået ud af danskernes købelyst, selvom den daler. I november lå detailsalget nogenlunde på niveau med det, som var gældende før coronakrisen. En hånd under detailsalget er rekordmange i arbejde i Danmark, mens danskernes bankkonto bugner med mere end 1.000 mia. kr. Det giver en buffer i en tid med modvind og højeste inflation i 40 år.

I november stormede salget af tøj og be­klæd­nings­gen­stan­de med imponerende 8%. Det er her væsentligt, at de­tailsalgstal­le­ne ikke tager højde for nethandel på udenlandske hjemmesider. Salget af andre forbrugsvarer var uændret, mens fødevarer og andre dagligvarer omvendt faldt med -1,2%.

Relaterede artikler