Lån med variabel rente vinder frem på boligmarkedet

Og fremgangen er faktisk ret så markant, og det springer i øjnene.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

De danske boligejere har nu variabelt forrentede realkreditlån for i alt 718 mia. kr. Det viser nye tal fra Nationalbanken, som er opgjort ved udgangen af marts. I marts voksede lån med variabel rente med 14 mia. kr. Det er nu sjette måned i træk, at variabelt forrentede lån vokser i de danske boliger, hvor de det seneste halve år er gået frem med næsten 30 mia. kr. Det er første gang siden 2018, at de variabelt forrentede lån vinder frem og har igennem en meget lang årrække hørt til sjældenhederne.

Også som andel af det samlede udlån går de variabelt forrentede lån frem og vinder næsten et helt procentpoint i marts. De variabelt forrentede lån udgør i dag 43,8% af boligejernes lån mod 42,9% for blot en måned siden. Sammenlignet med for et år siden er andelen i dag dog fortsat lavere, hvor den for et år siden lød på knap 45%. Det er samtidig væsentligt at nævne, at der kan være betydelige udsving fra måned til måned.

For første gang i fire år vinder lån med variabel rente frem på boligmarkedet. Og fremgangen er faktisk ret så markant, og det springer i øjnene. Vi ser den seneste tids rentestigning som den klart største årsag til, at lån med variabel rente igen vinder frem. Trods den seneste tids stigning er lån med variabel rente dog fortsat langt fra at være det mest udbredte lån, hvor lån med fast rente stadig sidder tungt på tronen.

At de variabelt forrentede lån tikker frem, skyldes i vores optik i høj grad de stigende renter. Ren­testig­nin­gen har været mest dominerende på lån med fast rente, og det har øget forskellen mellem lån med variabel rente og fast rente, hvor de fastforrentede lån er blevet relativt set dyrere. Og det kan have en betydning, når bo­lig­fi­nan­si­e­rin­gen skal vælges, når drømmeboligen er købt.

Samtidig ser vi i øjeblikket en mærkbar del af de fastforrentede lån blive konverteret. Boligejere med en lav fast rente kan skære af restgælden ved en indfrielse af deres nuværende fastforrentede lån. I marts faldt udlånet med fast rente således med næsten 13 mia. kr., og i visse tilfælde konverterer boligejerne fra den faste rente til en variabel rente med en såkaldt skrå konvertering. Den vandring vil i sig selv betyder, at andelen af de variabelt forrentede lån går frem på boligmarkedet, som vi aktuelt ser.

Relaterede artikler