Inflationen falder

For første gang i år falder inflationen.

Coronadyk i danskernes aktieformuer stort set indhentet i april

Nye tal fra Danmarks Statistik og Eurostat viser, at inflationen herhjemme rammer 9,7% i november. Det er et fald fra 11,4% i oktober. Tallet er opgjort via det EU-harmoniserede for­bru­ger­pri­sin­deks, som er sam­men­lig­ne­ligt mellem EU-landene. Det er første gang i år, at inflationen falder tilbage. Tallet er forskelligt fra Danmarks Statistiks eget inflationstal, men retningen er den samme. Det blev senest opgjort til 8,9% og bød ligeledes på det første fald i år.

I EU-landene ligger inflationen i gennemsnit på 11,1% i november, mens det er 10,1% i eurozonen.

For første gang i år falder inflationen. Den skyhøje inflation har trukket tænder ud af danskernes budgetter, og har gjort det omkring 40.000 kr. dyrere for en almindelig dansk børnefamilie i årligt forbrug. Det er derfor en god nyhed, at inflationen langt om længe bøjer af.

Også den såkaldte kerneinflation, som er fratrukket energi og ikke-forarbejdede fødevarer, falder en anelse i november fra 7,0% til 6,9%. Den høje kerneinflation viser, at det er et bredt udsnit af danskernes forbrug, som er ramt af prisstigninger.

Vi har i den seneste tid set en række af faktorer, der begynder at trække inflationen ned, og det kan tyde på, at vi har nået toppen af in­f­la­tions­b­jer­get. De globale fødevare- og råvarepriser samt fragtrater er faldet, og kan lette prisen hos forbrugeren. Samtidig befinder el- og gaspriserne sig ikke længere på de høje niveauer, som dominerede i sensommeren. Desuden nærmer det sig gradvist, at der er gået et helt år siden pris­stig­nin­ger­ne begyndte at stikke af.

Det er dog langt fra sikkert, at inflationen definitivt har nået toppen. Energipriserne har hoppet og danset rundt det seneste års tid, og en kold vinter kombineret med en ringe ener­gi­pro­duk­tion, kan få energipriserne til at stige igen. I tillæg er mange virksomheder slet ikke færdige med at hæve priserne, om end andelen er lavere end tidligere på året. Knap halvdelen af virksomhederne i detailhandlen samt 3 ud af 10 virksomheder i industrien forventer fortsat at hæve priserne over de kommende måneder.

Relaterede artikler